Zaražene svinje iz Danske nisu pretnja Srbiji

Zaražene svinje iz Danske nisu pretnja Srbiji

Svakog dana preveze se oko 35.000 svinja iz Danske u Nemačku i druge zemlje Evrope. Više od dve trećine njih prenosioci su bakterije stafilokokus aureus (LA-MRSA), koja se povezuje sa stokom, navodi danski istraživač Kjeld Hansen. Reč je o bakteriji koja može da pređe sa životinje na čoveka koji čuva stoku ili je u kontaktu sa zaraženim mesom.

Svinja - © Pixabay

Danska svake godine izveze oko 13 miliona živih svinja i to većim delom u Nemačku i Poljsku, a po pisanju evropske štampe, njihov izvoz čini 57% ukupnog izvoza u zemlje Evropske unije. To može biti jedan od glavnih razloga što se ova zaraza širi Evropom, napominje Hansen.
 

Srbija uvezla 15.000 tona svinjskog mesa

Zabrinjavajuća je i činjenica da ova država, prema podacima iz 2015. godine izveze 19.000 svinja za rasplod u sve zemlje Evropske unije osim Malte, Luksemburga, Kipra i Hrvatske.

Svinje - © Agromedia

U Upravi za veterinu kažu da se svinje iz Danske uvoze i u Srbiju, ali da podležu svim kontrolama. One dolaze iz registrovanih objekata i analiziraju se u ovoj instituciji. Kako Srbija nije članica Evropske unije, žive životinje i meso se prebacuju na drugu teritoriju bez kontrole. Na granici se te isporuke proveravaju i za sada je sve pod kontrolom, kaže direktor Uprave za veterinu, Nenad Petrović.
 

Sprečite zarazu trihinelozom – testirajte uzorke mesa stoke i divljači!

Kako žive divlje svinje u domaćim uslovima


Bakterija može da se prenosi između ljudi i životinja putem direktnog kontakta ili prašine i često bez izazivanja većih zdravstvenih problema.

Ona obično živi u rilu kod svinja ili na sluzokoži nosne duplje kod ljudi. Ukoliko preko povreda na koži prodre u tkivo stvaraju se čirevi, a ponekad može da dođe i do upale pluća i sepse, objašnjava viši naučni saradnik u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, dr. Branko Velebit.
 

Saznajte kakvo je stanje u svinjarstvu u našoj zemlji!


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica