Zabrana veštačkih zaslađivača u sokovima od 2021. godine

Zabrana veštačkih zaslađivača u sokovima od 2021. godine

Dodavanje šećera u voćne sokove biće zabranjeno od 31. decembra 2021. godine. Dodavanje zaslaživača, šećera ili meda biće dozvoljeno samo u proizvodnji nektara. Novi pravilnik o sokovima donosi i promene u deklaracijama koje moraju biti preciznije i sa više podataka.

Sokovi u flaši - © Pixabay 

Kako je ministar Nedimović izjavio za Prva TV pravilo po kojem će šećer u potpunosti biti izbačen iz voćnih sokova počeće da važi na samom kraju 2021. godine.

Dodavanje šećera neće biti dozvoljeno u voćnim sokovima, sokovima od koncentrisanog voćnog soka, i u voćnim sokovima u prahu. Jedini izuzetak od novog pravila važiće za proizvodnju nektara.

U proizvodnji nektara, koja je značajno jeftinija od proizvodnje voćnog soka, biće dozvoljena granica za dodavanje zaslađivača, šećera i meda, od 20%. Kako za Prvu navodi Mile Veljović, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, proizvodnja nektara najverovatnije će uskoro biti ukinuta, zbog malog udela voća u nektaru, između 20 i 50.

Predviđene su i izmene u deklarisanju voćnih sokova:

•    kako će dodavanje šećera u voćne sokove biti zabranjeno, na deklaracijama više neće biti natpisa: „bez dodatog šećera“;
•    ukoliko su šećeri prirodno prisutni u voćnom nektaru, na deklaraciji mora biti naznačeno: „sadrži prirodno prisutne šećere“;
•    u naživu soka reč voće mora biti zamenjena voćnom vrstom od koje je sok: umesto „voćni sok jabuke“, mora pisati: „sok jabuke“.

Nutricionisti ističu da je ovakva odluka vrlo važna, prvenstveno zbog prevencije gojaznosti kod dece.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica