Za tri godine možemo da se pozdravimo sa praškom šunkom

Za tri godine možemo da se pozdravimo sa praškom šunkom

Proizvođačima praške šunke u Srbiji odobren je trogodišnji prelazni period za korišćenje tog naziva, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.
 

Praška šunka - © Pixabay

Ministarstvo je u ime proizvođača praške šunke na teritoriji Srbije podnelo obrazloženi prigovor na zahtev za registraciju ovog suhomesnatog proizvoda kao tradicionalnog garantovanog specijaliteta (TSG) koji je podnela Češka.

S tim u vezi, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u cilju pribavljanja argumenata za prigovor organizovalo brojne sastanke sa predstavnicima proizvođača i stručnih institucija iz oblasti proizvodnje i prerade mesa.

Nakon prijema obrazložene izjave o prigovoru, češka strana se složila sa zahtevima Ministarstva da se proizvođačima praške šunke na teritoriji Srbije odobri trogodišnji prelazni period da mogu da proizvode i stavljaju u promet proizvod pod nazivom „PRAŠKA ŠUNKA“ koji ne odgovara uslovima navedenim u specifikaciji proizvoda kao TSG, kao i mogućnost korišćenja ćiriličnog pisma za označavanje proizvoda.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica