Za razvoj poljoprivredne proizvodnje izdvojeno 24,5 miliona dinara

Za razvoj poljoprivredne proizvodnje izdvojeno 24,5 miliona dinara

U cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje, grad Kragujevac izdvojio je 24,5 miliona dinara, saopšteno je na sednici gradskog veća ovog grada, a prenosi portal infoKG.

Voćni zasad  - © Pixabay

Za Program podrške za sprovođenje polјoprivredne politike i ruralnog razvoja opredeljeno je oko 12,2 miliona dinara, za podsticajne mere više od 10,1 milion dinara, a za direktna plaćanja 2,1 milion dinara.

„U selima na teritoriji grada Kragujevca intenzivni porast beleži se u voćarstvu, blagi porast u povrtarstvu, dok je ratarstvo i dalјe otežano faktorima poput malog i usitnjenog poseda, zastarele mehanizacije, slabe upotrebe đubriva i sredstava za zaštitu bilјa. U pčelarstvu povećava se broj aktivnih pčelara i košnica, dok je stočarska proizvodnja u staganaciji, zbog kolebanja na tržištu prilikom otkupa. Zbog toga je, između ostalog, donet program podrške kojim je za regres reproduktivnog materijala za veštačko osemenjavanje krava i junica planirano je 2,1 milion dinara, a za investicije u fizičku imovinu polјoprivrednih gazdinstava 6,9 miliona. Maksimalni iznos po korisniku je od 50.000 do 80.000 dinara. Za uspostavlјanje i jačanje udruženja u toj oblasti planirano je 1.750.000 dinara“, navodi se u saopštenju Gradskog veća.

Podsticajne mere biće objavlјene, osim na zvaničnoj internet stranici grada, na oglasnoj tabli Gradske uprave, kao i seoskim mesnim kalncelarijama. Potencijalni korisnici sve informacije mogu dobiti u prostorijama Gradske uprave za privredu.

Izvor: infoKG.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica