Vraćena pošiljka malina zaražena norovirusom

Vraćena pošiljka malina zaražena norovirusom

Na granici sa Mađarskom zaustavljena je i vraćena pošiljka zaraženog bobičastog voća iz Srbije. Roba je trebalo da ide i do Nemačke.

pošiljika malina zaražena norovirusom

SISTEM alarmiranja o bezbednosti hrane obavestio je našu zemlju da je pošiljka malina iz Srbije, namenjena Mađarskoj i Nemačkoj, zaražena norovirusom. Roba je zaustavljena na granici sa Mađarskom, a upozorenje srpskoj strani stiglo je prekjuče. Norovirus najčešće se prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina.

Norovirus poznat je kao stomačni virus a prenose ga berači. Preporučuje se visok nivo higijene berača. Iz tog razloga beračima treba obezbediti rukavice, sapune, dezinfekciona sredstva kako bi širenje ovog virusa sveli na minimum. Ovaj virus često se nalazi na jagodičastom voću, i zbog malo broja pranja često se zadržava na plodovima. Čak i nakon zamrzavanja ovaj virus ostaje na plodu.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, službe kontrole koje prate obaveštanje RASAF, postupile su po standardnoj proceduri. Nadležena poljoprivredna inspekcija poslata je na teren da prikupi podatke o hladnjačaru, koji je izvezao maline. Obično je praksa da se roba vrati izvozniku i da je on uništi uz prisustvo inspekcije. Zasada još ne znaju koje su količine u pitanju.

Izvor: Večernje Novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica