Vesti – Vakcine protiv plavog jezika neće biti besplatne

Vesti – Vakcine protiv plavog jezika neće biti besplatne

Vakcine za životinje, protiv stočne bolesti „plavi jezik“, ipak neće biti potpuno besplatne. Ministarstvo poljoprivrede platiće 40% od ukupne cene, a ostatak će morati da finansiraju stočari. 

Iako je krajem prošle godine bilo obećanja od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede da će vakcine protiv „plavog jezika“ biti potpuno besplatne, sada se postavlja pitanje da li su one uopšte potrebne. Naime, prema analizama koje su rađene, trenutno nema zabeleženih žarišta zaraženih insekata. Zato su nadležni iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine odlučili da ova vakcina neće biti obavezna.

Ovce - ©Agromedia

Da podsetimo, prošle godine u ovo vreme bolest „plavog jezika“ bila je registrovana na teritoriji Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Topličkog, Borskog, Braničevskog i Južnobanatskog okruga. Zabrana prometa stoke, u zavisnosti od regiona, trajala je nekoliko meseci, pa mnogi stočari nisu uspeli da prodaju svoje životinje kada su to planirali. Broj obolelih i uginulih životinja menjao se na dnevnom nivou, a najviše je bilo zaraženih i uginulih ovaca.

Krave - ©Agromedia

Ove godine, vremenske prilike nisu omogućile razvoj insekata koji šire bolest „plavi jezik“, pa nije bilo inficiranih životinja. Ipak, visoke temperature i padavine mogle bi da dovedu do razvoja infektivnih insekata, a time i do obolenja kod životinja koje nisu stekle imunitet. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica