Vesti – Stočna bolest kvrgave kože u Srbiji!

Vesti – Stočna bolest kvrgave kože u Srbiji!

Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je opštine Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područjima, a Pčinjski okrug ugroženim zbog pojave virusne zarazne bolesti goveda, nodularnog dermatitisa ili kvrgave kože.
 

Krava u štali - ©Agromedia 

Ova stočna bolest nije opasna za ljude, a zarazu prenose komarci, muve i krpelji. U tri domaćinstva u kojima je registrovana zaraza uništena su sva grla stoke, ukupno 25 goveda.

Ova bolest se prvi put pojavljuje u Srbiji, a njeni uobičajeni simptomi su čvorići koji se posle nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekciju oka i groznicu. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i mršavi.

Vlada Srbije formirala je Operativni štab za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nodularnog dermatitisa”, a nadležne institucije spremne su da odgovore novonastalom izazovu. Nadoknada realne štete za prve registrovane slučajeve već je počela.
 

Krava u štali - ©Agromedia 

Ovih dana očekuje se da stigne i odgovarajuća vakcina. Ipak, nadležni predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine ističu da je vrlo nezahvalno početi vakcinaciju pre nego što se bolest pojavi, zato što od trenutka kad kada započnemo vakcinaciju, tri godine ne možemo da izvozimo. Zemlje u okruženju već su zabranile uvoz žive stoke iz Srbije.

Obaveza lokalnih samouprava je suzbijanje insekata, a poljoprivrednici mogu prskanjem ili mrežama u štalama da zaštite goveda. Neophodno je i sprečavanje ilegalnog šverca stoke i obavezno prijavljivanje najbližem veterinaru ukoliko se pojava bolesti primeti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica