Vesti – Ptičji grip nije opasan za ljude!

Vesti – Ptičji grip nije opasan za ljude!

Virus H5N8, koji je prouzrokovao uginuće labudova u Specijalnom rezervatu prirode „Koviljsko-petrovaradinskom ritu“, nije opasan za ljude, navode stručnjaci.

Kokoška @ Agromedia

Dr Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine izjavio je da virus ptičjeg gripa H5N8 ne može da mutira, pa zato nema potrebe za preduzimanjem bilo kakvih akcija kada je reč o ljudima.

Novih slučajeva uginuća divljih ptica izazvanih ovim virusom zasad nema, a kako bi se eventualno širenje zaraze svelo na najmanju moguću meru, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode zatražio je da se privremeno obustavi lov na ptice divljih staništa, čija sezona traje do 28. februara 2017. godine.

Virus ipak može da se prenese na pernate domaće životinje, te su uzgajivači živine upozoreni da ukoliko primete neke sumnjive simptome, odmah prijave veterinaru. Pored toga, predviđene su i preventivne mere, kao što su postavljanje dezinfekcionih barijera na ulazima i izlazima sa gazdinstva, a unutar zaraženog područja zabranjen je promet živine, ptica i jaja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica