Vesti – Pogledajte kako je bilo na II kolu prvenstva Vojvodine u dvopregu i četvoropregu!

Vesti – Pogledajte kako je bilo na II kolu prvenstva Vojvodine u dvopregu i četvoropregu!

U subotu, 25. juna, na imanju „Stari Tamiš“ i terenima fudbalskog kluba „Tamiš“ održano je II kolo prvenstva Vojvodine u dvopregu i četvoropregu. Ono je okupilo neke od najboljih učesnika iz raznih krajeva naše zemlje, istinske ljubitelje konja i fijakera, ali i stotine meštana i posetilaca iz okolnih mesta.

Domaćin i organizator, ove godine drugi put zaredom, bila je ergela „Tamiš“, na čelu sa njenim vlasnikom i takmičarom pod rednim brojem 12 – Srđanom Aleksom. On nam je objasnio o kakvom je takmičenju reč, ko su takmičari, koliko ih ima, ali i šta sve žiri ocenjuje na jednoj ovakvoj fijakerijadi.

Gospodin Srđan Aleksa, vlasnik ergele „Tamiš“, ističe: „Zaista je velika posećenost. Moje kolege su se odazvale u punom broju i vidim da vole da dođu ovde, jer je organizacija stvarno na jednom svetskom nivou. Takmičari su došli sa raznih strana Srbije, od Subotice do Niša, a ukupno je oko 32 zaprege u kupu.“
 

Takmičari u parkuru - ©Agromedia 


Reč je o vožnji dvoprega i četvoroprega između čunjeva. Ko napravi najmanje kaznenih bodova, sruši najmanje loptica i čunjeva, dobija najviše poena. Druga kategorija je vožnja dvoprega revijalno, gde se ocenjuje hod, enterijer, eksterijer, uparenost konja, odevenost kočijaša i suvozača, otprilike se gleda sve za šta lipicaner služi i za šta ga mi koristimo
“, dodaje gospodin Aleksa.

Od ranih jutarnjih sati predstavnici najčuvenijih ergela lipicanera u Srbiji vredno su se pripremali i zagrevali za naporan posao koji ih je čekao. Kao da su bili svesni jake konkurencije, svaki od ovih konja u II kolu prvenstva Vojvodine trudio se da izgleda što lepše, ponositije, hrabrije i samouverenije. U isto vreme i sa istim pobedničkim elanom, vozači su razgledali parkur, stazu i kapije kroz koje je trebalo da prođu brzo i precizno, trudili su se da održe dobru koncentraciju i još bolje raspoloženje.
 

Takmičari u parkuru - ©Agromedia 

Dragan Mađarac iz Novog Miloševa rekao nam je: „Danas teramo dvopreg i četvoropreg na kapije. Ovde su se okupili odabrani ljudi, svi sa pozivnicama, ali čim smo došli, nadamo se i mi nekoj nagradi. Videćemo kakav je dan konjima i meni.“

Oliver Bunford iz Subotice objasnio nam je: „Danas smo doneli četiri grla, tri lipicanera i jednu nonijusku. U našoj ergeli konji koji bi mogli da budu pobednici biraju se po godinama starosti, karakteristikama, izgledu, akciji i naravi. Kada se sve to upari kako valja, može da se ostvari dobar rezultat.“
 


Konji koji bi mogli da budu pobednici biraju se po godinama starosti, karakteristikama, izgledu, akciji i naravi. Kada se sve to upari kako valja, može da se ostvari dobar rezultat.

Inače, prošle godine smo bili viceprvaci Vojvodine i viceprvaci Srbije u dvopregu i četvoropregu. Danas je konkurencija prilično jaka i okupio se lep broj takmičara, čak mislim da je rekordan ove godine. Mi ćemo dati sve od sebe i nadamo se da ćemo biti među prva tri takmičara“, dodaje Bunford.


Marko Đurđević iz Pećinaca ističe: „Ja imam 16 godina i već tri godine redovno učestvujem na ovakvim takmičenjima. Danas smo doveli 6 naših lipicanera, sa kojima brat i ja treniramo svakodnevno. Konkurencija je zaista dobra i ima mnogo iskusnih vozača, ali videćemo kako će biti.“ 
 

Takmičari u parkuru - ©Agromedia 


Od 27 takmičara u dvopregu titule najboljih na „Starom Tamišu“ odneli su Aleksandar Vukoje iz Zrenjanina, Akoš Berenji iz Kanjiže i na prvom mestu Bela Farago iz Kelebije. U četvoropregu je prvo mesto zauzeo Miloš Plavšić iz KK „Dobanovački Sersan“ iz Dobanovaca, drugo Milan Đurđević iz KK „Pećinački lipicaner“ iz Pećinaca, a treće Dragan Trnjakov iz KK „Stapar iz Stapara.

U revijalnoj utakmici odraslih prvo mesto zauzeo je Boris Mijalkovski, drugo Nikica Milošević, treće Nenad Tomić, četvrto Bata Brandić, a peto Predrag Nedeljković. U revijalnoj utakmici za decu najbolji je bio Vladimir Vasić iz Pećinaca, a odmah za njim i Kosta Višnjički, Aleksandra Trnjakov, Miloš Đurđević i Aleksandar Graor.
 

Imanje „Almexa“ idealno je mesto da vaša deca saznaju šta znači proizvodnja hrane od njive do trpeze i upoznaju se sa farmerskim životom na selu.

Nebojša Zlatanović, član žirija, istakao je: „Mislim da je veoma mala razlika između ovih takmičara, jer su o pobedi odlučivali delići sekunde. Takmičenje je bilo izuzetno dobro organizovano, pa što se toga tiče, sudijski kolegijum nije imao mnogo posla. Nije bilo nijednog incidenta za vreme takmičenja.“

Inače, u dvopregu smo ocenjivali brzinu i merili vreme. Cilj je bio da se 20 postavljenih kapija, od kojih su dve bile složene, savladaju u što kraćem periodu i sa što manje rušenja“, dodaje on.
 

Pehari za pobednike - ©Agromedia 

Osim u ovim vožnjama fijakerima, posetioci su na Starom Tamišu mogli da uživaju i u raznim sportskim igrama u kojima su učestvovali zaposleni u kompaniji „Almex, a najmlađi gosti u društvu animatora i specijalnom programu koji je pripremljen za njih. Osim toga, na takozvanom malom vašaru, koji se održao u vreme takmičenja, bili su izloženi razni umetnički proizvodi i rukotvorine, kao i tradicionalna hrana i piće, oko koje su se posebno potrudile predstavnice Udruženja žena „Dolovke“ iz Dolova. Njihov specijalitet su štrudle.

Kosara Vujičić, predsednica Udruženja žena „Dolovke“, objasnila nam je: „Štrudla se u našem kraju pravi još od doba Nemaca. Danas, u našem selu se zna, posle nedeljnog ručka uvek ide štrudla. Zato u našem udruženju kroz ovaj proizvod želimo da pokažemo umeće Dolovki, ali i da zadržimo staru tradiciju. Evo i za danas smo pravile štrudle, da svi gosti mogu da se posluže.“
 

Pobednici u dvopregu - ©Agromedia 

Ukoliko iz nekog razloga niste mogli da posetite „Stari Tamiš“ prethodnog vikenda, ne brinite. Ergela „Tamiš“ je u okviru turističke ponude kompanije „Almex“ otvorena za posete svakoga dana, pa možete da povedete vašu porodicu na lep izlet u prirodi sa životinjama kad god vama to odgovara. Osim toga, imanje „Almexa“ je i idealno mesto da vaša deca saznaju šta znači proizvodnja hrane od njive do trpeze i upoznaju se sa farmerskim životom na selu, a više informacija o ovoj turističkoj ponudi možete da pronađete na sajtu kompanije „Almex“.

Sagovornici:
Srđan Aleksa, ergela „Tamiš“
Dragan Mađarac, Novo Miloševo
Oliver Bunford, Subotica
Marko Đurđević, Pećinci 
Nebojša Zlatanović, član žirija
Kosara Vujičić, predsednica Udruženja žena „Dolovke“

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica