Vesti – Otvoreni konkursi za podsticaje u Senti

Vesti – Otvoreni konkursi za podsticaje u Senti

Opština Senta raspisala je 4 konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj poljoprivrede. Za njih je izdvojeno ukupno 16 miliona dinara, koji prema uslovima konkursa mogu da ostvare više od 1.000 gazdinstva. Svi zainteresovani predstavnici poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Sente mogu da se prijave u kancelariji Opštinske uprave, najkasnije do 29. septembra.

Suncokreti - ©Agromedia 

 

Najveća suma novca, oko 9,5 miliona dinara, predviđena je za podsticanje primarne ratarske proizvodnje, odnosno, za pokriće dela troškova za kupovinu sortnog semena kukuruza, suncokreta i soje, kao i za fungicide za suzbijanje bolesti kod ozime pšenice i ječma. Za pojedinačne prijave maksimalni iznos će biti 12.000 dinara.

Tačno 5 miliona dinara planirano je za troškove reproduktivnog materijala za veštačko osemenjavanje i veterinarske usluge za mlečne krave i krmače. Korisnici ovih sredstava mogu biti gazdinstva sa manje od 15 krava, 10 krmača i 25 tovnih svinja, koji imaju račune o izvršenim veterinarskim uslugama od 1. januara do 29. septembra ove godine. Maksimalni iznos po prijavi biće 28.000 dinara.

Za unapređenje ovčarstva izdvojeno je milion dinara. Ta suma trošiće se na nabavku kvalitenih priplodnih rasnih ovnova i to po 35.000 dinara u gazdinstvima koja imaju bar 25 ovaca i račun ili predračun o nabavci ovna.

Za razvoj pčelarstva predviđeno je pola miliona dinara i to po 35.000 dinara za one pčelare koji imaju najmanje 5 košnica. Oni sredstva mogu da potroše za kupovinu visoko kvalitetnih matica, pčelinjih rojeva, nabavku novih košnica i opreme za pčelarstvo.

Isplata svih podsticaja biće realizovana do kraja novembra meseca ove godine. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica