Vesti – Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavljuje proteste

Vesti – Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavljuje proteste

Predstavnici Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije najavili su proteste jer je, kako kažu, monopolsko ponašanje velikih otkupljivača dovelo do toga da je cena pšenice trenutno ispod tržišne.
 

Pšenica u polju - ©Agromedia

Naime, članovi NAP-a Srbije pitaju se kako to da ove godine u državnom budžetu nisu predviđena sredstva za otkup pšenice. Ni prošle godine robne rezerve nisu otkupljivale pšenicu, ali je cena u vreme žetve bila oko 18 dinara.

Oni u svom saopštenju još navode da pšenica nije ni rodila koliko se u javnosti prikazuje, da su u pojedinim delovima Srbije prinosi veoma mali i iznose svega oko tri tone po hektaru.
 

Ako se pšenica ne bude plaćala koliko joj je stvarna tržišna cena, oko 18 din/kg, Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije iskazaće svoje nezadovoljstvo protestima.

Zato je na sastanku UO NAP Srbije doneta odluka: „Ako se pšenica ne bude plaćala koliko joj je stvarna tržišna cena, oko 18 din/kg, Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije iskazaće svoje nezadovoljstvo protestima.“

Kako do protesta ne bi došlo, članovi NAP-a Srbije traže od Vlade Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine da naprave partnerski odnos i pronađu rešenje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica