Vesti – Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše višegodišnje zasade voća, vinove loze i hmelja

Vesti – Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše višegodišnje zasade voća, vinove loze i hmelja

Poziv za dodelu subvencija za podizanje višegodišnjih zasada voća, vinove loze i hmelja raspisan je od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Podsticaji obuhvataju:

  • nabavku sadnica voćaka, vinove loze i hmelja,
  • nabavku naslona, kolja, za proizvodne zasade,
  • pripremu i obradu zemljišta,
  • hemijsku analizu sa preporukom đubrenja za sadnju i/ili ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta.

Pravo na podsticaje imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica – privredna društva, zemljoradničke zadruge, naučno-istraživačke organizacije, škole, zadužbine, manastiri i crkve.
 

sadnice voća - foto: @Agromedia

Pravo se može ostvariti za jedan ili više podignutih proizvodnih zasada, čija bi najmanja površina trebalo da bude 0,3 hektara za svaku vrstu jagodastih voćaka, vinove loze ili hmelja, odnosno 0,5 hektara za svaku vrstu jabučastih, koštičavih i jezgrastih voćaka, dok je najveća površina za koju se mogu ostvariti podsticaji za sve proizvodne zasade 10 hektara, odnosno 5 hektara za proizvodne zasade jagoda.

Zahtev se može podneti za novi proizvodni zasad koji je podignut u četvrtom kvartalu prošle godine ili u prvom i drugom kvartalu tekuće godine, osim kada je reč o proizvodnim zasadima jagoda za koje je moguće ostvariti podsticaje i ukoliko su podignuti u trećem kvartalu ove godine.
 

Pravo na podsticaje imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica – privredna društva, zemljoradničke zadruge, naučno-istraživačke organizacije, škole, zadužbine, manastiri i crkve.


Podsticaji iznose od 40 do 55%
, a koliki će biti zavisi od toga da li se investiranje odnosi na razvijeno ili marginalno područje, a maksimalni iznos po korisniku kreće se od 100.000 dinara do 1.200.000 dinara.


Ostalo je još malo vremena jer je zahteve potrebno podneti Upravi za agrarna plaćanja najkasnije do 31. avgusta 2016. godine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica