Vesti – Kragujevac preuzeo Centar za strna žita – rešen višegodišnji problem najstarije srpske naučne ustanove!

Vesti – Kragujevac preuzeo Centar za strna žita – rešen višegodišnji problem najstarije srpske naučne ustanove!

Nakon višegodišnjih pregovora između države i grada Kragujevca, konačno je potpisan Ugovor o prenosu osnivačkih prava na osnovu kojeg prava i obaveze Centra za strna žita, najstarije srpske naučne ustanove iz oblasti poljoprivrede, osnovane krajem 19. veka, prelaze u ruke lokalne samouprave.

 Centar za strna žita - foto: Biljana Nenković


Poljoprivredni portal Agromedia
već je pisao o problemu ove naučno-istraživačke ustanove koja, potpisivanjem ovog ugovora, nastavlja sa radom, a grad dobija na raspolaganje 120 hektara zemljišta koje može da ponudi investitorima.
 

Grad će pomagati ovu ustanovu sve dok ne bude u mogućnosti da se sama izdržava, najavio je gradonačelnik Kragujevca.

Obaveze Centra za strna žita, koje je grad preuzeo od države, nisu male. Prema rečima Radomira Nikolića, gradonačelnika Kragujevca, dugovi iznose 1,5 miliona evra, od čega najveći deo predstavljaju obaveze prema zaposlenima koji nisu primili plate dve i po godine. Iz tog razloga, on najavljuje da će grad pomagati ovu ustanovu sve dok ne bude u mogućnosti da se sama izdržava.

Baš kao što je i ranije saopšteno iz lokalne samouprave, deo zemljišta koje je koristio Centar za strna žita, odnosno 50 hektara, namenjen je za formiranje privredne zone „Feniks”, a 70 hektara u obližnjoj Sobovici namenjeno je kineskoj kompaniji CMEC.

S kineskom kompanijom Kragujevac je u avgustu 2015. godine potpisao sporazum o razumevanju, koji podrazumeva izgradnju klanice i stočnih farmi. Najavljeno je da će izgradnja pogona za preradu 50.000 tona stočnog mesa, koliko Kinezi planiraju da iz Kragujevca dopremaju na svoje tržište, početi 2017. godine. Kompanija će se baviti i otkupom goveda i ovaca, a njihovi stručnjaci su već posetili 300 privrednih gazdinstava i zaključili da Šumadija ima potrebne kapacitete.

U taj posao biće uključen i Centar za strna žita jer u Šumadiji trenutno nema dovoljno stočne hrane.


Autor fotografije: Biljana Nenković 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica