Vesti – Isplata prošlogodišnjih subvencija počinje tokom ovog meseca

Vesti – Isplata prošlogodišnjih subvencija počinje tokom ovog meseca

Subvencije su jedna od tema koje poljoprivrednike uvek zanimaju. Ovih dana interesovanje za njih je posebno veliko jer još nisu isplaćene prošlogodišnje. Naime, oko 200.000 gazdinstava koja su zatražila pomoć od 6.000 dinara po hektaru i 3.000 za gorivo i đubrivo, subvencije još nisu dobila.

Kukuruz - ©Agromedia 

S obzirom na to da su mnogi članovi ovih domaćinstava već izgubili nadu, želeli smo da saznamo kakvo zaista raspoloženje vlada među poljoprivrednicima kada je reč o ovoj gorućoj temi.

Zato smo na našem portalu www.agromedia.rs postavili anketu sa samo jednim pitanjem. Ono je glasilo: „Šta mislite, kako će izgledati subvencije u 2016. godini?“. Ponuđeni odgovori bili su: „biće iste”, biće manje”, biće veće”, neće ih biti“.

Rezultati ankete - ©Agromedia 

Za mesec dana u anketi je učestvovalo 55-oro ljudi. Najveći broj njih, čak 43,6% odgovorili su da misle da će subvencije biti manje. Nešto manji broj anketiranih, 32,7%, misli da ih uopšte neće biti, a svega 14,5% poljoprivrednika dalo je odgovor da će biti iste. Svega 9% anketiranih misle da će subvencije biti veće.

Ipak, dobre vesti došle su ove nedelje iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kada je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković istakla da će: „svi poljoprivrednici koji nisu dobili podsticaje po osnovu biljne proizvodnje 2015. godine iste dobiti po redosledu podnošenja u tri isplate. Prva će biti već sada u januaru, druga u februaru i treća u martu mesecu“.

Rezultati ankete - ©Agromedia 

Do tada, ostaje nam samo da verujemo njenim rečima i nadamo se da će osim zaostalih subvencija uskoro početi da se isplaćuju i nove, za 2016. godinu, i da će svi na vreme imati sredstva za finansiranje prolećne setve i drugih radova u poljima. Ipak je pred nama period koji je za mnoge poljoprivrednike najvažniji u celoj godini. 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica