Veliko nevreme uništilo useve i voće u studeničkom kraju

Veliko nevreme uništilo useve i voće u studeničkom kraju

 Veliko nevreme praćeno  gradom i olujnim vetrom uništilo poljoprivredne useve  i voće u studeničkom kraju - © Milanko D. Agromedia

Ni najstariji meštani Studenice i okolnih sela ne pamte nevreme kakvo je juče zahvatilo studenički kraj. Grad veličine kokošijeg jajeta za pola sata uništio je bašte, zasade tek proklijalog krompira i kukuruza, brojne malinjake i jagodnjake, a velike šteta pričinjena je na kućama, stajama i pomoćnim objektima. Bujični potoci oštetili su na desetak seoskih puteva a pojavili su se i veliki odroni.

Pre nekoliko dana u velikom požaru u studeničkim zaseocima Vranjevu, Luci i Dolcu izgorelo je nekoliko desetina hektara borove šume, a juče je ova mesta kao i sela Studenicu, Đakovo i Savovo pogodilo nezapamćeno nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom koje je nanelo velike štete poljoprivrednim usevima, zasadima voća ali i stambenim i drugim objektima.

Prema rečima Dragoslava Dugalića iz Studenice, jako nevreme počelo je oko 16 časova i za 30-ak minuta grad veličine kokošijeg jajeta uništio je sve što su vredni ratari, povrtari i voćari radili i gajili tokom ove godine.

„Posle oluje u baštama, njivama i voćnjacima ostala je pustoš. Najviše su stradali malinjaci, a oni su jedan od glavnih izvora prihoda u studeničkom kraju. Razgovarao sam sa najstarijim ljudima u Studenici, a i meni je 70 godina, i niko ne pamti ovako nevreme, posebno ovako krupan grad”, kazuje Dragoslav.

Veliko nevreme praćeno  gradom i olujnim vetrom uništilo poljoprivredne useve  i voće u studeničkom kraju - © Milanko D. Agromedia

Pored poljoprivrednih kultura stradali su i mnogi stambeni objekti, štale za stoku i pomoćni objekti. Ovo je inače planinski kraj, dosta pasivan i ljudi ulažu ogomne napore da prežive. Bez pomoći države i lokalne samouprave mnoga domaćinstva neće moći da se oporave.

Za pola sata u studeničkom kraju palo je 39 litara kiše po kvadratnom metru i velika količina vode stvorila je bujice koje su znatno oštetile desetak seoskih puteva koji su od juče neprohodni, a na pojedinim deonicama pojavili su se i odroni.

Inače, jučerašnje nevreme pogodilo je i sela na području varošice Ušće: Gokčanicu, Polumir i Maglič, ali je šteta znatno manja u odnosu na studenički kraj.

Uoči i tokom jučerašnjeg nevremena sa pojedinih stanica ispaljivane su protivgradne rakete, ali je to bilo nedovoljno da se izbegne velika šteta, kako na poljoprivredi, tako i na objektima i putnoj infrastrukturi.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica