Veći budžeti u Novom Bečeju: Subvencije za mlade povrtare, voćare i vinogradare

Veći budžeti u Novom Bečeju: Subvencije za mlade povrtare, voćare i vinogradare

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović zajedno sa pokrajinskim sekretarom poljoprivrede Vukom Radojevićem i predstavnicima lokalne samouprave, obišao je poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Novi Bečej. Tom prilikom ministar je razgovarao sa poljoprivrednicima o aktuelnim problemima sa kojima se susreću i najavio da je Ministarstvo poljoprivrede za ovu godinu izdvojilo mnogo veći budžet za pomoć poljoprivrednicima nego ikada ranije.

Veći budeti za poljoprivredu u Novom Bečeju - © Agromedia 

Nedimović je napomenuo da je izdvajanje većih budžetskih sredstava omogućila fiskalna konsolidacija kao i više novca u državnom budžetu. Poljoprivrednici su proteklih 30 godina bili u nezavidnoj situaciji, naglasio je ministar i to mora da se promeni.

„Ja sam ovde došao da prenesem ljudima da ćemo u narednom periodu raditi na unapređenju stočarstva pošto nam je to jedan od prioriteta za 2019. godinu. Takođe prioritet su i mladi poljoprivredni proizvođači. I ove godine za njih imamo grantove za početak poljoprivredne proizvodnje. Imaćemo i poseban fond za kupovinu poljoprivrednog zemljišta sa namerom da podstaknemo mlade ljude da kupuju obradivu zemlju i ostaju u selima. Na ovome trenutno radimo zajedno sa predstavnicima Vlade Srbije i za mesec dana imaćemo mnogo više informacija“ – kazao je Nedimović.

Veći budeti za poljoprivredu u Novom Bečeju - © Agromedia

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević naglašava da je mladim poljoprivrednicima pre svega potrebna finansijska pomoć kako bi opstali i to je ono na čemu zajedno rade Pokrajinski sekretarijat i Vlada Srbije.

„Mi smo pokrenuli „Start up“ program za mlade poljoprivrednike do 40 godina za započinjanje Agro biznisa i to je nova mera uvedena od 2017. godine, koja omogućava mladima da dođu do svežeg kapitala. Takođe, pokrajinska vlada je preko sekretarijata za poljoprivredu izdvojila i značajne subvencije. Nikada više para nije bilo za registrovana poljoprivredna gazdinstva. U odnosu na zatečeno stanje 2016. godine, za gotovo 50% smo povećali nivo novca namenjen za subvencionisana gazdinstva. Uveren sam, da sa ovim merama koje je najavio ministar poljoprivrede, a koje su u interesu daljeg razvoja poljoprivrede, ćemo dati dodatni podsticaj razvoju ove grane u Vojvodini“.

Veći budeti za poljoprivredu u Novom Bečeju - © Agromedia


Opština Novi Bečej takođe je izdvojila značajna sredstva za lokalna poljoprivredna gazdinstva, rekao je ovom prilikom predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

„Po prvi put će ove godine opština Novi Bečej izdvojiti sredstva u budžetu i raspisati konkurs za subvencije mladim povrtarima, vinogradarima i voćarima. Očekujemo da će ovaj konkurs biti raspisan do kraja marta ove godine. Opština je izdvojila 3.000.000 dinara za ovu namenu, ali ukoliko bude bilo potrebno izdvojićemo i dodatna sredstva rebalansom budžeta opštine“, rekao je Maksimović.

Ministar Nedimović i pokrajinski sekretar Radojević obišli su i opštinu Čoka. Tom prilikom Vuk Radojević je pozvao lokalne poljoprivrednike da apliciraju za pomoć i da iskoriste mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica