Vanredna situacija zbog snega i na području Kraljeva

Vanredna situacija zbog snega i na području Kraljeva

Zbog velikog snega koji je do subote uveče padao punih 20 sati, na području Kraljeva uvedena je vanredna situacija. Najviše problema je u selima u brdsko-planinskom kraju. Komunalne službe ulažu velike napore da obezbede normalno funkcionisanje života. Mladi prvi u akcijama čišćenja snega.

U Kraljevu vanredna situacija zbog snega - ©Vlado Baralić

 

Na Rudnu i istoimenoj visoravni na preko hiljadu metara nadmorske visine, udaljenih stotinu kilometara jugozapadno od Kraljeva, sneg je padao punih trideset časova, a u pojedinim zaseocima na obroncima Golije smetovi su dostizali visinu od dva do tri metra. Kako ističe Rasko Milošević, član Saveta Mesne zajednice, putari JKP „Putevi” Kraljevo uložili su ogromne napore i za kratko vreme učinili prohodnim sve važnije putne pravce prema Studenici, Bzoviku, Reci… Putari su sa radom nastavili i sutradan, kako bi putevi bili očišćeni sve do najudaljenijih zaseoka.  

Sneg je prouzrokovao velike probleme podno Kotlenika i Gledićkih planina. Živadin Komatović, preduzetnik iz Gledića, kaže da su radnici kraljevačkih „Puteva” mogli i bolje da reaguju na terenu. Ostavili su, kako kaže, dobar deo puta ka gusto naseljenom zaseoku pod velikim snegom, što posebno otežava odlazak dece u školu.

Zavejane škole u okolini Kraljeva - ©Vlado Baralić

Radnici JKP „Čistoća“ i dan i noć na terenu

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća” Kraljevo su svakog dana, od pet ujutru do kasno u noć, na terenu i svojom mehanizacijom intervenišu gde god je to potrebno. Reaguju gotovo na svaki poziv građana, naročito meštana na seoskom području. Vladimir Baralić, koordinator rada na terenu, kaže da su svi radnici preduzeća, naročito mladi, angažovani na najtežim poslovima i da su čak i radnici sa odmora pozvani da učestvuju u otklanjanju posledica velikog snega, koji je u poslednja tri dana padao i u kraljevačkom kraju.

Tokom vikenda radnici ovog preduzeća čistili su sneg u prigradskom području i selima: Jovac, Ribnica, Kovači, Sijaće polje, Adrani, Jarčujak, Čubukovac i drugim, a akcija čišćenja snega i otklanjanja posledica nastaviće se i dalje, sve dok se sneg u potpunosti ne očisti.

 


Mašine angažovane na čišćenju nanosa - ©Vlado Baralić

Inače, snabdevanje vodom i električnom energijom odvija se normalno, sa malim poteškoćama u nekoliko sela u brdsko-planinskom području.

Kako je gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić, istakao u vanrednom obraćanju medijima, kritičnih situacija u smislu ugroženosti stanovništva nije bilo, ali je grad Kraljevo svakako spreman za brzu reakciju ukoliko ovakvih situacija bude.


Zbog velike količine snega koji je na teritoriji Srbije pao u prethodnih nekoliko dana, vanredna situacija proglašena je u 7 opština: Kraljevu, Novoj Varoši, Lučanima, Raški, Ivanjici, Arilju i Požegi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica