Ušli u komasaciju sa kvalitetnom zemljom, a dobili lošu

Ušli u komasaciju sa kvalitetnom zemljom, a dobili lošu

Tridesetak meštana pirotskog sela Izvor žaliće se drugostepenoj Komisiji pri Ministarstvu poljoprivrede, ali i evropskom komesaru za poljoprivredu zbog nepravedno izvršene komasacije zemljišta. Kako oni tvrde u komasaciju, koja je počela pre 4 godine, oni su ušli sa prvoklasnom zemljom a dobili zemlju najgoreg kvaliteta.

Nepravedna komasacija zemljišta u Pirotu - © Pixabay 

„Mnogi koji su imali njive u komasiranom području, jednostavno su prestali da ih obrađuju jer su digli ruke od svega, jer je čitav posao nepravedno urađen. Postavili smo hiljadu pitanja, a nismo dobili nijedan odgovor od Komisije za komasaciju. Na početku protesta nas je bilo preko sto, u celom potezu bilo je možda hektar neobrađene zemlje, a sada je najmanje 20 hektara” kaže Miodrag Popović, vlasnik 4,5 hektara njiva.

On dodaje, da ni ovakva podela nije ušla u katastarsko knjiženje, pa će od republičkih vlasti tražiti reviziju celog postupka. Mnogi su digli ruke od rasprave i ubeđivanja, ali su istovremeno prestali da obrađuju zemlju.

Stranci neće moći da kupuju zemljište u zoni od 10 km od granice

„Umesto prvoklasne zemlje kraj Nišave, gde smo imali vode i pumpe, dobili smo parcele bez vode ili parcele sa kojih je svojevremeno odneta sva zemlja za izradu cigala. Do sada su urađene četiri karte komasirajućeg područja, u toku je izrada pete koju još nismo ni videli i ne znamo kako izgleda. Bar pedesetak ljudi je dobilo neuporedivo bolje parcele u odnosu na one sa kojima su otpočeli komasaciju”, dodaje Popović.

Mali broj žena ima vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem

Jelica Pejčić, koja ima baštu od pola hektara u komasiranom području, kaže da je njoj komasacija donela veliku štetu. Na staroj parceli je imala vodu i preko pumpe, sistem za navodnjavanje u koji je puno investirala, a sada je dobila komad zemlje koji nikako ne može da bude bašta jer nema vode. Bez nadvodnjavanja nema ni baštovanstva – kaže Pejčićeva i dodaje da se od pomenute bašte izdržavala porodica i dva studenta.


Pomoćnik gradonačelnika za razvoj sela i poljoprivrede Goran Popović negira da je bilo nepravilnosti prilikom komasacije.

Izvor: Večernje Novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica