U Srbiji uskoro automatizovani sistem protiv grada

U Srbiji uskoro automatizovani sistem protiv grada

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas u Gornjem Milanovcu, da postoji namera da se u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom postavi novi automatizovani sistem za protivgradnu zaštitu, kako bi se smanjile štete od grada. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - © Ministarstvo Poljoprivrede

„Pilot projekat se odnosi na radarske centre Bukulja, Valjevo i jedan deo na prostoru Vojvodine. To je automatizovan sistem koji priliči 21. veku, gde se automatski prepoznaju tačke u gradonosnim oblacima, u koje se gađa i gde je subjektivni faktor snižen na minimum“.

Prema njegovim rečima, poljoprivreda je stvar koja zavisi od vremenskih prilika, odnosno neprilika i svake godine se srećemo sa različitim stvarima.

Govoreći o subvencijama, Nedimović je naglasio da je mera koja se ticala nabavke traktora naišla na dobar odziv u ovom kraju.

Podneto je 28 zahteva, a do sada je odobreno 18. U narednim danima biće rešeno pitanje preostalih deset zahteva. Oni su imali pravo na povraćaj u iznosu od 50 odsto koštanja samog traktora“, rekao je Nedimović.

Nedimović kaže da se tokom sastanka sa poljoprivrednicima iz ove opštine, razgovaralo i o podsticaju mladih poljoprivrednika.

„Ministarstvo je ove godine prvi put prepoznalo mlade kao posebnu kategoriju i dalo posebne mere podrške. Ovih dana će biti izdato oko 640 rešenja za start-apove u poljoprivrednoj proizvodnji za mlade do 40 godina, gde će dobijati do 10.000 evra bespovratnih sredstava od države, da započnu svoje biznise, najviše u voćarstvu i stočarstvu“, istakao je Nedimović.


Ministar kaže da je iz Gornjeg Milanovca prema budžetu Republike Srbije podneto 7.500 različitih zahteva za subvencionisanje.

Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica