Travu kosi od svoje 5. godine – Upoznajte našeg novog Đidiju!

Travu kosi od svoje 5. godine – Upoznajte našeg novog Đidiju!

Magla, kiša i sunce, koji su se u nedelju smenjivali nad Rajcem, nisu pokolebali iskusne kosce iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u odmrevanju veštine i snage u košenju livade. U konkurenciji dvadeset jednog takmičara prestižno priznanje „Zlatna kosa“, četrdeset sedme „Kosidbe na Rajcu“ koja se održava nadomak Ljiga, otišla je u ruke dvadesetjednogodišnjeg Vuka Vučkovića iz Preljine kod Čačka. Prema oceni stručnog žirija, on je najbrže, najkvalitetnije i najveštije pokosio ar livade. Drugo mesto pripalo je Mariu Prljeviću iz Kupresa, a bronza Mirku Kecmanu iz Bosanskog Petrovca.

 Kosidba na Rajcu - © Agromedia

„Ovo mi je peto takmičenje za „Zlatnu kosu“ i druga pobeda. Počeo sam da kosim od pete godine, a na Rajac sam prvi put došao sa sedam godina kada sam učestvovao u revijalnom delu. Košenjem su me učili otac i stric. Stric Milan je pobeđivao na Rajcu, a ja sam nastavio. Kada ovo jednom uđe u krv to više ne izlazi“, kaže Vuk Vučović, inače profesionalni kuvar i vlasnik preduzeća za preradu mesa, koji je sa titulom najboljeg kosca sa Rajca otišao i 2017. godine.

Na jednu od najstarijih manifestacija u Srbiji, koja se održava prve nedelje po Petrovdanu, najaraktivnija ekipa kosača ove godine došla je iz Surduka. U ekipnom takmičenju u košenju planinske trave pobedila je ekipa Srbija, drugo mesto zauzeli su kosci sa Kupresa a treće Romanija – Han Pijesak.

„Trava je bila teška zbog vlage, ali mi smo prekaljeni, jaki momci, borci kojima trenutno niko ništa ne može. Složni smo i našli smo model kako da pobedimo. Dogovorili smo se da najjači i najbrži idu prvi. Parcela mora biti uredno pokošena jer nam je najbitniji kvalitet a ne vreme“, rekao je Drago Bogovac, kapiten ekipe Srbija u kojoj su i Vuk Vučković, Nebojša Spasojević i Đuro Kerkez.

Kosidba na Rajcu - © Agromedia

Za đidiju, kosca koji se najbolje odeva, igra i peva, proglašen je Drago Ivanić, koji živi u Beogradu, a rodom je iz Bosanskog Petrovca. On će, kako običaji nalažu, naredne godine predvoditi kosače.

„Dolazim redovno na Rajac, idem na sve kosidbe. Poznajem običaje i ja ću kao đidija naredne godine pokušati da uvedem neke novine da uveličamo ovu svetkovinu da bude još bolje“, ispričao nam je Ivanić, koji je na ovogodišnju „Kosidbu na Rajcu“ došao u narodnoj nošnji sa Grmeča.


Po tradiciji, manifestacija je počela okupljanjem i defileom kosača. Početak kosidbe, koji je sa četrdeset sedam udaraca otkovao kosu,  označio je Nenad Radivojević iz Slavkovice koji je prošle godine poneo laskavu titulu đidije. U revijalnom delu u košenju planinske trave učestvovalo je pedesetak kosača među kojima je bilo i dama. Nakon što su pokošene rajačke livade, poslužen je kosački ručak, sa specijalitetima domaće kuhinje, koji su pripremile domaćice iz udruženja „Zlatne ruke“, iz Ljiga.

„Za tri dana ova manifestacija svake godine, što na koncertima što na samoj kosidbi, privuče od 20.000 do 30.000 gostiju. Koliko je ona postala značajna vidi se po tome koliko je ljudi i po lošem vremenu došlo do vidi najbolje kosače iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji se takmiče za „Zlatnu kosu“. Ima turista koji dolaze iz inostranstva samo zbog kosidbe. Dolazili su nam i kosači iz Norveške, Švedske, Kine ali oni ne mogu da se takmiče sa našima iz Bosne ili Crne Gore oni su favoriti“, kaže Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije Ljig.

Ove godine zabeležen je i rekord. Iskusni Radoš Kotlaja iz Pljevalja jednim zamahom kose pokosio je širinu od šest metara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica