Takse za inspekcijski nadzor u Hrvatskoj uvećane 22 puta

Takse za inspekcijski nadzor u Hrvatskoj uvećane 22 puta

Nakon što je 22 puta povećala takse za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja, Hrvatska ne smatra da je time prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridružživanju, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske navodi se u listu Politika.

Takse za inspekcijski nadzor u Hrvatskoj uvećane 22 puta - © Pixabay

Kako tvrde, ovde nije reč o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor, koje, po mišljenju Hrvatske, uopšte nisu preterane.

„Detaljna kontrola na granicama košta i zahteva širi obim posla, kao i veći angažžman graničnih inspektora. Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržžiššnim standardima pravo je svake držžave članice, te naknadu od dve hiljade kuna (270 evra) ne ocenjujemo preteranom u poredenju s drugim državama članicama”, rekli su u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede za Politiku.

Hrvatska ovakvu odluku pravda, kako kažu, isključivo zaštitom potrošaca zbog čega je i donet Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima.

Kao opravdanje za poskupljenje oni navode primer da ako se uzme u obzir da je nosivost prosečnog šlepera od 25 tona, a u njemu se nalazi paprika čija je maloprodajna cena oko 10 kuna, (1,3 evra), trošak pregleda takve pošiljke košta od 2.000 kuna (270 evra), zanemariv je u odnosu na ukupnu vrednost paprike koja iznosi 250.000 kuna (oko 33.000 evra), objašnjavaju.

Takse za inspekcijski nadzor u Hrvatskoj uvećane 22 puta - © Pixabay 

U Ministarstvu tvrde da nije reč o diskriminaciji robe i trgovaca koji dolaze iz nama susednih zemalja i dodaju da se u ovom propisu ništa nije menjalo u sistemu kontrole i da je on uveden još 2013. godine u skladu sa propisima EU.


Na pitanje Politike da li su se pre donošenja ove odluke kojom je samo iz Srbije pogođeno više od 160 proizvođača, konsultovali sa EK, nije dat konkretan odgovor.

Rekli su da je ŠP-om između EU i Bosne i Hercegovine porpisano da naknade za inspekcijski nadzor nisu vancarinska barijera i da se na njih ne odnosi obaveza mirovanja ili smanjenja.

Prema njihovim podacima, od 15. jula od kad se primenjuje ovaj Pravilnik na graničnim prelazima je pregledano 1300 tona voća i povrća i samo su tri pošiljke bile neusklađene sa tržišnim standardima – lubenice iz Crne Gore i Albanije i oko sedam tona paprike iz Srbije, koja je vraćena na zahtev stranke, navodi Politika.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica