Subvencije za razvoj poljoprivrede u Požarevcu

Subvencije za razvoj poljoprivrede u Požarevcu

U požarevačkom Centru za kulturu organizovano je potpisivanje ugovora o investicijama u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava. Ugovori za subvencionisanje iznose 17,7 miliona dinara. 

Potpisivanje ugovora za investicije u poljoprivredi u Požarevcu - © Agromedia

Prema rečima Baneta Spasovića, gradonačelnika grada Požarevca, dosadašnja ulaganja u poljoprivredu nisu bila dovoljna, ali su dobar početak za dalji razvoj poljoprivredne proizvodnje. 
 

Izdvajamo vesti koje su obeležile 2016. godinu

Vrste podsticaja

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava sa područja grada Požarevca (područje gradske opštine Požarevac i Kostolac), konkurisali su za sredstva u okviru tri mere:

  • Investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava;
  • Investicije za preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda i
  • Investicije za preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda za mlade poljoprivrednike.

U okviru investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava, u sektoru za mleko konkurisano je za sredstva nabavke kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa ili simentalskog govečeta. Vrednost subvencija iznosi 30% investicija, a maksimalni iznos pomoći je 500.000 dinara po jednom poljoprivrednom gazdinstvu.

Subvencije u stočarstvu - © Agromedia

Kada je reč o nabavci opreme i mehanizacije za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane na gazdinstvu (seno, silaža i senaža), vrednost subvencija je 40% investicija, dok je maksimalni iznos pomoći 500.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu.
 

Agrarni budžet za 2017. godinu veći za 3.2 milijarde dinara


25 miliona dinara za razvoj stočarstva u Vojvodini

Za nabavku u okviru sektora za meso, kvalitetnih goveda, ovaca, koza i svinja tovnih rasa vrednost subvencija je 30% investicija, a maksimalni iznos je 500.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu.

U okviru voćarstva, proizvodnje grožđa i povrtarstva dodeljuje se 60% investicija, dok će maksimalni iznos pomoći biti 600.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu.


Subvencije u povrtarstvu - © Agromedia

Za žitarice, industrijsko aromatično i začinsko bilje vrednost subvencija je 40% investicija, a maksimalni iznos je 500.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu.


U sklopu sektora za pčelarstvo, gde je bilo dosta zainteresovanih, konkurisano je za nabavku opreme za pčelarstvo i za nabavku vozila i prikolica za transport pčelinjih društava. U oba slučaja visina subvencija iznosi 40% investicija, a maksimalna pomoć je 500.000 dinara.
 

Do lakšeg upravljanja zemljištem uz informacione tehnologije

10.000 evra mladim poljoprivrednicima za pokretanje biznisa

Investicije za preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda podrazumevaju nabavku opreme i uređaja za sušenje i zamrzavnje voća, grožđa i povrća, kao i nabavku aparata i sredstava za čišćenje, pranje i dezinfekciju opreme, objekata, alata, uređaja i mašina.  Vrednost ovih subvencija je 40% investicija, a maksimalni iznos 500.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu.

Subvencije u voćarstvu - © Agromedia

Uslovi za dobijanje podsticajnih sredstava

Svako gazdinstvo trebalo bi da bude registrovano u Registru poljoprivrednih gazdinstava i da korisnik subvencija ima prebivalište na području grada Požarevca. Predmetna investicija mora biti nabavljena u 2016. godini, a minimalni zbirni iznos računa po zahtevu ne treba da bude manji od 30.000 dinara.
 

Usvojene izmene zakona za pristup sredstvima iz IPARD fonda

U aprilu zahtev za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja

Kada je reč o mleku, neophodno je da gazdinstvo poseduje objekat za grla. U okviru sektora za meso potrebno je da lice poseduje bar dva grla neke vrste životinja. Kada je reč o voćarstvu i proizvodnji grožđa, minimalni zasad trebalo bi da bude do 30 ari, dok je za povrtarstvo i ukrasno bilje dovoljno barem 3 ara površine. Za pčelarstvo su neophodne 3 košnice i osnovna tehnička opremljenost za proizvodnju meda.

Na pravom smo putu

Na skupu u Požarevcu najviše je bilo poljoprivrednika koji se godinama uspešno bave proizvodnjom. Bilo je i primera onih koji su prvi put konkurisali i koji su zahvaljujući subvencijama odlučili da pokrenu sopstvenu proizvodnju.

Autor: Goran Despotović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica