Stranci neće moći da kupuju zemljište u zoni od 10 km od granice

Stranci neće moći da kupuju zemljište u zoni od 10 km od granice

Državljani Evropske unije neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od 10 kilometara od državne granice, precizirano je amandmanom na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je danas usvojio Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu.

Prodaja zemlje strancima - © Pixabay 

Amandman je predložio predsednik Odbora Marjan Ristićević (SNS).

Rističević je takođe predložio amandman koji je usvojio Odbor kojim je predviđeno da izmene zakona stupe na snagu danom objavljivanja, a da zakon počne da se primenjuje od 1. septembra, kada počinje i važenje odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU kojim je omogućena liberalizacija prodaje poljoprivrednog zemljišta građanima EU.

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu razmatrao je danas 47 amandmana koji su predloženi na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, od kojih je pored amandmana Rističevića, usvojen i jedan Odbora za poljoprivredu, dok su ostali amadmani odbijeni.

Amandmane koje je usvojio Odbor prethodno je prihvatila Vlada Srbije, dok je odbacila ostale predložene amandamane.

Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da građani EU koji budu hteli da kupe zemljište deset godina moraju da budu nastanjeni u lokalnoj samoupravi gde se zemljište nalazi, da ga najmanje tri godine obrađuju, da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu u trajanju od najmanje deset godina neprekidno i da u svojini ima mašine i alate za obradu zemlje.

Građanima EU biće dozvoljeno, ako ispune sve te uslove, da kupe maksimalno dva hektara poljoprivrednog zemljišta, dok državljani zemalja van EU i dalje neće moći da kupuju zemljište u Srbiji.

Izvor: Beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica