Stranci mogu da kupuju oranice, ali pod strogim uslovima

Stranci mogu da kupuju oranice, ali pod strogim uslovima

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da će „srpske oranice moći da kupuju stranci koji imaju prebivalište u našoj zemlji, i to samo do dva hektara, a da bi iskoristili to pravo, moraće da prođu kroz rigorozne kontrole mehanizma države”.

Stranci mogu da kupuju zemlju, ali pod strogim uslovima - © Pixabay 

U intervjuu za „Blic” Nedimović je ovako najavio rešenja iz radne verzije zakona o poljoprivrednom zemljištu koji mora da bude usvojen do 1. septembra kao obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

Na pitanje „da li to znači da do 2027. godine nema prodaje zemlje strancima” ministar poljoprivrede odgovara potvrdno.

„Upravo to, ali i ispunjavanje naših briselskih obaveza, kako su Ana Brnabić i Aleksandar Vučić rekli u ekspozeima. Oranice nećemo lako dati zbog nacionalnog interesa”, kazao je Nedimović.

Na konstataciju novinarke da „Srbija ipak mora da dozvoli otkup, iako ne zna kada će i da li će postati članica EU” i pitanje „pod kojim uslovima” će on biti obavljen, Nedimović navodi da će uslovi biti „strogi”.

Stranci mogu da kupuju zemlju, ali pod strogim uslovima - © Pixabay

„Rokove u pogledu prebivališta produžili smo sa početnih sedam na deset godina. Ljudi će za to vreme biti pod posebnim sistemom kontrole kako bi se dokazalo da nisu samo u prolazu. Moraće da imaju i opremu za poljoprivredu, ali i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava”, rekao je on.

Ministar poljoprivrede je na pitanje „šta će biti sa pravnim licima, odnosno stranim firmama” odgovorio da je „Ustavom definisano da je stranim firmama koje se ne evidentiraju ovde zabranjena kupovina zemlje”.


Nedimović je ocenio da „ima vremena” da se zakon usvoji do 1. septembra.

„Vlada će ga usvojiti ovih dana, a nakon toga ide na raspravu u Skupštinu”, rekao on.

Na konstataciju da bi „zlobnici rekli da zakon i nije potreban jer su mnoge srpske oranice već završile u rukama stranaca”, Nedimović je odgovorio da pojedini iz opozicije „privatizacijom od 2002. godine zakonom omogućili da se kupuju i poljoprivredna dobra”.


Izvor: RTV

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica