Vest – Šta nam donose izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu

Vest – Šta nam donose izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu

„Predstojeće izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđaju pravednije i lakše koriščenje državne zemlje, posebno za male poljoprivrednike“, rekla je 6.8.2015. ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona u Nišu.

Javna rasprava - Ministarstvo poljoprivrede

Mali poljoprivrednici, koji imaju najviše 30 hektara zemlje u vlasništvu, posle izmena i dopuna zakona o zemljištu, moći će da kupe do 20 hektara državne zemlje. Predviđeni rok plaćanja za njih biće do 5 godina, a sve u cilju jačanja nerazvijenih poljoprivrednih proizvođača, istakla je ministarka.

Takođe, Nacrt predviđa i da će zemljište, koje se nije izdavalo najmanje 3 agroekološke godine, moći da se besplatno izda na period od 5 godina i to sa mogućnošću produženja do 20 godina.

Na javnoj raspravi govorilo se i o pooštravanju sankcija za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i za one lokalne samouprave koje nisu poštovale rokove i procedure u donošenju i sprovođenju godišnjih programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Kazne koje će se uvoditi biće u visini trostrukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga. U slučaju da je uzurpator neko drugo lice, lokalne samouprave moći će da donesu odluku o skidanju useva.

Jedan deo Nacrta zakona, koji potiče od predstavnika raznih udruženja poljoprivrednika, predviđa da deo državnog poljoprivrednog zemljišta može i da se proda poljoprivrednicima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica