Srbija u Španiju najviše izvozi žitarice

Srbija u Španiju najviše izvozi žitarice

Trgovinska razmena između Srbije i Španije raste, prošle godine iznosila je 411 miliona evra. Ovaj pozitivan trend ogleda se i u saradnji u poljoprivrednom sektoru.

Srbija iz Španije uvozi svinjsko meso, ribu, ali i industrijsku opremu, pojloprivredne mašine, kao i opremu za stočarstvo, navodnjavanje i zaštitu useva. Kada je reč o ukupnoj vrednosti španskog izvoza poljoprivredne tehnologije u Srbiju, taj iznos prošle godine porastao je za skoro 13% u odnosu na prethodnu godinu, prešavši 4 miliona evra. Sa druge strane, Srbija u Španiju najviše izvozi žitarice, ali i povrće i druge poljoprivredne proizvode“, rekao je za Agromediju Havijer Alvares, šef ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu.

 

 Zastave Španije i Srbije © Agromedia

 

Osim trgovinske razmene, stručnjaci iz dve zemlje međusobno razmenjuju i iskustva.

„Tim povodom je prošle godine nekoliko predstavnika Zadružnog saveza Vojvodine, u pratnji predstavnika Trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu, posetilo Španiju i Valensiju i upoznali su se sa naprednim modelom poljoprivrednog zadrugarstva u Španiji. Mislim da je saradnja između poljoprivrednih zadruga Srbije i Španije jedan dobar put koji možemo pratiti, budući da španska iskustva koja su na visokom nivou mogu biti veoma korisna za srpske zadrugare“, zaključio je Havijer Alvares.

 

Ekonomsko-trgovinsko odeljenje ambasade Španije © Agromedia


 

Koje su pogodnosti udruživanja – zadrugarstvo sve primamljivije

Nedavno je u beogradskom hotelu Hilton održan i Poslovni forum „Španija-Srbija“ gde je jedan deo programa bio posebno usmeren ka poljoprivredi.


„Organizovan je panel u vidu okruglog stola, o poljoprivrednim zadrugama u Španiji i Srbiji, a panelu je prisustvovalo preko 70 gostiju. Jedan od govornika bio je i Feran Kabrera, direktor za Istočnu Evropu španske poljoprivredne zadruge ANECOOP, jedne od najvećih ne samo u Španiji, nego i u celoj Evropi. On je preneo iskustva ove složene zadruge koja je aktivna duže od 40 godina, a trenutno je čini skoro 70 prostih zadruga“, rekao je Havijer Alvares.

Stotine hiljada kuća prazno u selima Srbije


Od ukupne površine teritorije Španije, čak 80 odsto čine ruralna područja, od kojih se 50 odsto svrstava u poljoprivredno zemljište. Oko milion stanovnika se aktivno bavi poljoprivredom. Španija je i druga zemlja na svetu po plasteničkoj proizvodnji. Ovakvi skupovi i razmene iskustava su veoma korisni za srpske poljoprivrednike i zadrugare.

 

Sagovornik: 

Havijer Alvares, šef ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica