Srbija prva u svetu u proizvodnji dunje

Srbija prva u svetu u proizvodnji dunje

Srbija je prva u Evropi u proizvodnji dunja, a deseta u svetu prema rodu ovog voća. Navedene podatke izneo je Branislav Gulan, član odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, za Blic Biznis.

Dunja - © Pixabay

Prema rečima Branislava Gulana reč je o velikoj šansi koja nije dovoljno iskorišćena.

Izvoz kukuruza, pšenice, malina, jabuka, breskvi, jagoda poznat je svakom stanovniku Srbije. Čuli su i za pečurke, trešnje višnje… A šta je sa dunjama? Srbija je deseta u svetu prema njihovom rodu, a to je malo kome poznato. Takođe, prvi smo u Evropi po proizvodnji dunja“, rekao je Gulan.

Prema njegovim rečima, sveže dunje predstavljaju malo izvozno tržište vredno svega oko 30 miliona evra.

„Turska i Holandija zajedno učestvuju sa dve trećine u ukupnom svetskom izvozu. No, i na tako malenom tržišnom segmentu Srbija se nalazi na 14 mestu, a puno evropskih zemalja je ispred nje mada ima manju količinu godišnjeg roda“, kaže Gulan a prenosi Blic Biznis.

SAVETI: Kako da pravilno obavite ručnu berbu voća

On objašnjava da se, kao i kod desetina drugih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbija registrovala u svetskom izvozu i to na relativno visokom mestu, zahvaljujući izvozu u Rusku Federaciju, koji je otpočeo tek 2015. Dunje se mahom izvoze u Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, kako tvrdi, razloga za to što Srbija ne koristi svoju šansu u većem izvozu, ali i proizvodnji dunja, je visina ulaganja.


Hektar zemlje u Vojvodini, u prvoj liniji, košta 20.000 evra. Da bi se podigla plantaža treba još 20.000 evra, a da bi se osposobila cela mreža još oko 20.000 evra. To je mnogo novca, i takav posao mogu započeti samo oni što imaju svoju zemlju, i to kada se udruže njih petoro ili šestoro“, objašnjava Gulan, i dodaje da je otprilike potrebno najmanje šest godina da uložen novac počne da se vraća.

Izvor: Blic Biznis

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica