Sneg povoljno utiče na sve poljoprivredne kulture

Sneg povoljno utiče na sve poljoprivredne kulture

Prema proceni agrostručnjaka i proizvođača, sneg pogoduje svim poljoprivrednim kulturama. Čak i da se snežni pokrivač zadrži do marta meseca, to neće negativno uticati na prinose i rod.
 

Sneg pogoduje svim poljoprivrednim kulturama - © Pixabay

Agroekonomski analitičar Milan Prostran rekao je da trenutno sneg utiče povoljno na sve poljoprivredne kulture. On dodaje i da je to nagoveštaj da će godina biti rodna, odnosno da će imati pozitivan uticaj na budući razvoj svih voćarskih, vinogradarskih i ratarskih kultura.
 

Već 5 godina zaredom padaju cene hrane u svetu

Sneg je jako povoljan za poljoprivredu i sačuvaće sve ono što je zasejano na poljima. Čak i da se zadrži do marta, neće biti problema, rekao je Prostran. Prema njegovim rečima, sneg koji je prekrio zemljište posebno je značajan i spasiće poljoprivredne kulture koje nisu posejane u optimalnim agrotehničkim rokovima.
 

Sneg pogoduje svim poljoprivrednim kulturama - © Pixabay


Mogući problemi za poljoprivrednike
 vezuju se za teško snabdevanje stoke vodom i hranom posebno u nepristupačnim brdsko-planinskim krajevima.
 

Hrana za 4.000 ugroženih goveda u Ivanjici

Vesna Gajić iz Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) iz Padinske Skele navodi da je snežni pokrivač dobrodošao i ratarskim kulturama koje su posejane na jesen u optimalnim agrotehničkim rokovima.
 


Šumarska i lovna inspekcija pomagaće u kriznim situacijama

Ona je rekla da ne očekuje da će se sneg negativno odraziti na prinose ratarskih kultura koje su u jesenjoj setvi na poljima PKB-a posejane na oko 7.000 hektara. Od toga pšenica je posejana na 3.500 hektara i očekuje se da će prinosi biti rekordni, kao što su bili i u 2016. godini.
 

Sneg pogoduje i ratarskim kulturama - © Pixabay


„Imali smo malo dana bez snega sa niskim temperaturama u decembru 2016. godine, ali se nadamo da to nije oštetilo biljke“, kazala je Gajić. Dodala je da su ovih dana na području Pančevačkog rita temperature bile u proseku minus 15, ali da je bilo dana kada je bilo i minus 19 stepeni.

Prema njenim rečima, sneg je dobar i za uništavanje glodara, jer su oni poslednjih godina nanosili ozbiljne probleme PKB-u, odnoseći dobar deo roda.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica