Saradnja Dunav Soje i Lidla za veću održivu proizvodnju soje u Srbiji i Hrvatskoj

Tokom vodećeg svetskog sajma za stočarstvo „EuroTier“ razgovaralo se o mnogim temama, a na dva onlajn sastanka govorilo se o povećanju proizvodnje soje prema održivim principima u Evropskoj Uniji. Stoga je Lidl International zajedno sa organizacijom Dunav Soja predstavio partnerstvo sa 16 poljoprivrednih zadruga u Srbiji i Hrvatskoj. Cilj tih partnerstava bila je proizvodnja više od 60 hiljada tona soje u skladu sa standardima organizacije Dunav Soja i korišćenje najbolje prakse u uzgoju te kulture.


Dunav SojaFoto: Dunav Soja

Razvoj proteinskih partnerstava

Suzan Fromvald, izvršna direktorka Dunav Soje izjavila je da su ova partnerstva osmišljena kao podrška regionalnom uzgoju soje u skladu sa jasno definisanim kriterijumima kvaliteta i dostizanja cilja da troškovi segregacije opadaju a lanci snabdevanja postanu ekonomski izvodljivi i to ne samo za nišna tržišta i premium brendove. Takođe cilj je da se kompanijama i malim trgovcima nadoknade velike količine soje neodrživog ili nejasnog porekla.

Proteinska partnerstva plaćaju obuku poljoprivrednicima kako bi primenjivali najbolju moguću praksu od izbora sorte do zaštite biljke. Osim toga finansiraju i sertifikaciju.

Soja je jedna od najvažnijih poljoprivrednih dobara za Lidl

Judit Ginberg, viši menadžer Lidl Stiftung –a rekla je da će se do 2025. godine 100 posto soje u njihovim lancima dobijati iz održivih izvora. To nameravaju da postignu sertifikacijom soje, smanjenjem upotrebe soje iz prekomorskih zemalja koja mogu biti rizična područja, povećanim korišćenjem alternativnih izvora proteina i stvaranjem transparentnosti u lancu snabdevanja.

Ekološki značaj

Evropska unija godišnje uveze oko 14 miliona tona soje od kojih čak 40 posto dolazi iz Brazila. Zahvaljujuči partnerstvima smanjeno je krčenje šuma. Rezultat partnerstva bilo je smanjenje uvoza čime se izbegla konverzija 532 hektara šumskog zemljišta u Brazilu, kao i 201 498 tona emisije ugljen – dioksida u poređenju sa situacijom kada je bio veći uvoz iz Brazila i 3 660 litara herbicida poput glifosata i dikvata.

Polje sojeFoto: Pixabay

U martu prošle godine Dunav Soja je preko Istraživačkog instituta za organsku poljoprivredu u Austriji sprovela istraživanje kako korišćenje soje sa Dunav Soja sertifikatom utiče na prisustvo ugljenika. Rezultati istraživanja pokazali su ukupno smanjenje gasova staklene bašte od 40 posto.

Mihael Vurcer, izvršni direktor austrijskog udruženja živinara objasnio je tokom onlajn sastanka da se kokoši nesilice u toj zemlji od 2014. godine hrane sojom sa Dunav Soja sertifikatom što je rezultiralo masovnim smanjenjem ugljen – dioksida.

Prema njegovim rečima, najveći problem je bio taj što je ranije Austrija uvozila soju iz različitih delova Evrope sa drugačijim klimatskim uslovima, što je rezultiralo sa primenom soje različih procenata proteina i proizvelo kako ekonomske tako i zdravstvene probleme.

Komentari