Proizvodnja ĆUREĆEG MESA u Rusiji porasla čak 4 PUTA!

Proizvodnja ĆUREĆEG MESA u Rusiji porasla čak 4 PUTA!

Uprkos rekordnom rastu troškova, sektor proizvodnje ćurećeg mesa u Rusiji je tokom 2021. godine postao najbrže rastući sektor u stočarstvu. Samim tim se ova zemlja postala i jedan od 5 najvećih svetskih lidera u proizvodnji ćuretine, pokazalo je istraživanje ruske konsultantske agencije Agrifood Strategies.

Curke - ©Agromedia

Ukupan obim proizvodnje ćurećeg mesa u Rusiji u 2021. godini u svim kategorijama farmi porastao je za 22,67 odsto tokom godine i iznosio je 400.133 tone u klaničkoj masi, saopštila je Agrifood Strategies.

Po proizvodnji ćuretine na prvom mestu u Evropi?

Uzimajući u obzir dinamiku proizvodnje i tržišta ćurećeg mesa u EU, SAD, Brazilu i drugim zemljama, Agrifood Strategies takođe zaključuje da rezultati 2021. godine rusku industriju ćuretine približavaju prvom mestu u Evropi i drugom u svetu, posle Sjedinjene Američke Države.

Međutim, konačna rang lista vodećih svetskih proizvođača ćuretine biće dostupna u drugom kvartalu godine nakon objavljivanja konačne statistike iz svih zemalja, saopštila je kompanija.

Dobar rast proizvodnje ćurećeg mesa

Agrifood Strategies je istakao da je tokom protekle decenije proizvodnja ćurećeg mesa u Rusiji porasla više od 4 puta sa rekordnom godišnjom stopom rasta od 20%.

Već treću godinu zaredom, ukupna proizvodnja ruske živinarske industrije ostala je stabilna isključivo zahvaljujući ekspanziji sektora ćuretine. Proizvodnja pilećeg brojlerskog mesa u 2021. godini smanjena je, prema različitim procenama, za 1,2-1,7%, pa je rast proizvodnje ćurećeg mesa u potpunosti nadoknadio ovo smanjenje, a udeo ćuretine u ukupnom obimu proizvodnje živinskog mesa u Rusiji dostigao je 8%.

Vodeći proizvođači ćuretine u Rusiji

Prvih 5 ruskih ćuretinskih kompanija proizvelo je 294.000 tona mesa, što predstavlja 80% industrijske proizvodnje, dok su 2 lidera kompanija konsolidovala 54,93% i 14,39% industrije, respektivno, saopštila je Agrifood Strategies.

Protekla godina iznenadila je analitičare udvostručenjem proizvodnje ćuretine u nezavisnim i dvorišnim farmama. Za razliku od mnogih drugih zemalja, proizvođači industrijskih ćuretina u Rusiji su vertikalno integrisani i vode sopstvene farme za uzgoj i tov, zajedno sa sopstvenim mlinovima za stočnu hranu i pogonima za preradu. Stoga se ćureće meso proizvedeno na malim privatnim farmama i u okućnicama prodaje u ograničenim količinama na otvorenim pijacama ili se konzumira interno u domaćinstvima, zaključili su u kompaniji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica