Procene stručnjaka: Očekuje se izvoz od 4.7 miliona tona žita iz Srbije

Procene stručnjaka: Očekuje se izvoz od 4.7 miliona tona žita iz Srbije

Na 14. međunarodnoj konferenciji Black Sea Grain 2017“, koja se održavala u Kijevu 5. i 6. aprila 2017, istaknuti su potencijali Srbije u izvozu žita za 2016/2017. poljoprivrednu godinu.
 

Kukuruz - © Pixabay

Delegacija Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Asocijacija Žita Srbije učestvovali su na ovoj međunarodnoj konferenciji. Studijska poseta je realizovana u okviru projekta Unapređenje asocijacije i izvoza žitarica, koji u Srbiji sprovode UN FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Black Sea Grain je jedna od najznačajnijih konferencija u ovoj oblasti na svetu, a ove godine je okupila 700 učesnika iz preko 500 kompanija iz 50 zemalja.

Drugog dana konferencije je Sekretar udruženja Žita Srbije”, Sunčica Savović, u okviru panel diskusije Unapređenje sistema logistike kao faktor regionalne konkurentnosti prezentovala ključne potencijale i najveće izazove za sektor žitarica i uljarica u Srbiji.
 

Pšenica - © Pixabay 

Tom prilikom učesnici konferencije su upoznati sa očekivanim izvozom kukuruza i pšenice sa našeg tržišta u agrogodini 2016/2017, koji po procenama eksperata iznosi 3.2 miliona tona kada je u pitanju kukuruz i 1.5 miliona tona pšenice. Učesnici su posebno bili zainteresovani za pitanja logistike i infrastrukture za trgovinu i izvoz žitarica i uljarica, poput iskorišćenosti rečnog puta i skladišnog kapaciteta 11 luka na Dunavu.

Prema rečima Vukosava Sakovića, predsednika udruženja Žita Srbije, konferencija u Kijevu je bila sjajna prilika za promociju žitnih potencijala Srbije i uspostavljanje novih poslovnih kontakata, koji će značiti članovima našeg Udruženja. Upoznali smo se sa najnovijim procenama za tekuću godinu na globalnom tržištu žitarica i uljarica od strane svetskih stručnjaka, poput USDA, a sa vodećim ukrajinskim izvoznicima žitarica smo razmenili iskustva u međunarodnoj trgovini“, rekao je Saković.

Delegacija iz Srbije je tom prilikom posetila i žitarski terminal Nibulon u Perejaslavu, čiji je skladišni kapacitet 76.000 tona, a mogućnost utovara 5.000 tona žitarica dnevno.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica