Predsednik UPP “Stig i Mlava”: Sastanak sa ministarkom poljoprivrede otkazan zbog nedostatka saglasnosti

Predsednik UPP “Stig i Mlava”: Sastanak sa ministarkom poljoprivrede otkazan zbog nedostatka saglasnosti

Početak godine obično donosi nove prilike za razgovor i dijalog i u tom duhu, planiran je nastavak pregovora između poljoprivrednika i ministarke poljoprivrede Međutim, ovaj sastanak je neočekivano uzeo drugačiji tok. Draško Živković, predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig i Mlava” i član Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS), daje nam svoj uvid u to šta se dogodilo i kakva su bila očekivanja.

„Tema sastanka je trebalo da bude Poljoprivredna komora i upis zemljišta u eAgrar”, navodi Draško. “Međutim, kako nas je ministarka primila i poželela dobrodošlicu, tako je morala prinudno i da otkaže sastanak.

Bili su pozvani ljudi iz svih udruženja, ali su predstavnici 7 udruženja odlučili da ne prisustvuju sastanku, smatrajući da imaju ekskluzivno pravo na odlučivanje o problemima u poljoprivredi Srbije.

Naše udruženje koje je ujedno i članica NAPS-a registrovano je 2013. godine i punih 10 godina vodi borbu sa problemima u poljoprivredi, a ovih 7 pomenutih udruženja registrovano je pre nepune 2 godine .“

Dakle, koliko smo Vas razumeli, predstavnici nedavno registrovanih udruženje su odlučili da napuste sastanak. Zbog čega, o čemu se tačno radi?

„Svakom dobronamernom čoveku, koji se bavi poljoprivredom,  je u interesu da se razgovara o stanju u poljoprivredi, kao što je i svakom normalnom čoveku važno da se čuju različita mišljenja o radu i problemima.

Kada se ukrste mišljenja i odbaci ono što je nerealno i nemoguće, može da se pronađe najbolje rešenje za dati problem. To je moje mišljenje, a to je i stvar demokratije. Međutim, izgleda da se raspoloženje drugih razlikuje.


Oni smatraju da samo oni ispravno misle i omalovažavaju naše stavove, što nije u redu i ide na štetu poljoprivrede i poljoprivrednika u Srbiji.“

Ko je bio inicijator sastanka, da li je to bila ministarke poljoprivrede?

„Ministarka nas je pozvala ali je to bio plan još od 26.12.2023., kada smo imali razgovore u Vladi sa ministarkom i premijerkom. Tada je dogovoren sastanak i to na temu upisa registrovanog zemljišta u eAgrar. S obzirom na to da smo se 10 godina borili da oformimo Poljoprivrednu komoru, ušlo je u zapisnik da postoji dobra volja da se ona osnuje, nezavisno od Privredne komore.


Sad se odjednom pojavilo negodovanje i mišljenje nekih pojedinaca, poljoprivrednih proizvođača, da Poljoprivredna komora, nama uopšte nije ni potrebna. Ja ne vidim razlog i argumente zbog čega je to tako.“


Da, naročito u ovakvom trenutku…

„Izgleda da nekome više odgovara haos, nered i neuređeno tržište, nego da se sve to uredi  jednim potezom i to iz Poljoprivredne komore, kao baze. Stvarno mi to nije jasno. Možda i nisam u pravu, neka sude drugi ali ne oni čije je mišljenje potpuno suprotno od mog, nego neka se uvaže i neki drugi stavovi.“

U svakom slučaju da zaključimo od ovog sastanka znači nema ništa, s obzirom na to da su predstavnici 7 udruženja odluči da ga napuste.

„Da, demonstrativno su napustili sastanak, uvređeni što je pored njih još neko došao da  iskaže svoje mišljenje, to je jedini razlog. Ministarka je imala dobru volju, okupila je ogroman tim, pravnike, ljude iz katastra, iz agrarnog plaćanja…sve zbog toga da bi nam pomogla da rešimo problem.

Imali smo nekoliko predloga 26. decembra. O tim predlozima se razmišljalo i sad je trebalo da donesemo odluku kako da se pravno uobliče. Da li treba da se donesu neki podzakonski akti, odnosno ono što je potrebno da se nama dalje olakša, međutim ništa od toga nismo uspeli da realiizujemo.

E  sad, na volji ministarke je da li hoće da nas primi ponovo i organizuje sastanak, kako bi se čulo i naše mišljenje ili će jednostavno da uradi po svojoj volji ili nahođenju jer vidi da nema s kim da se dogovara.“

S obzirom na to da su trenutno aktuelni i protesti poljoprivrednika u Nemačkoj, da li imate neko mišljenje i stav o tome?

traktori ispred Branderburske kapije

„Izgleda da je muka poljoprivrednika svugde ista. Poljoprivreda je uvek najslabija karika i onda se budžetska previranja i lomovi obično slome na leđima poljoprivrednika. Po mom mišljenu Nemačka vlada nije potpuno samostalna u odlučivanju i onda kada se stvori manjak u budžetu najviše strada najslabija karika – poljoprivredni proizvođači.

Kap koja je prelila čašu je to što su im uskratili subvencije na gorivo, to su bila uobičajena davanja i potpuno je opravdano što izaražavaju svoj revolt“, zaključuje Draško.

Dakle, oni su spremni da blokiraju čitavu Nemačku jer je došlo do smanjenja subvencija na dizel gorivo a kod nas to još uopšte nije ni postignuto. Izgleda da naši poljoprivrednici gledaju na te stvari blagonaklono i nemaju potrebe da se zbog toga bune.

„Pa ne nije… mi nemamo potrebe da blokiramo čitavu Srbiju. Zašto? Zato što smo razumni i realni, ne može da se dobije ako nema odakle.

Sada imamo dobru saradnju, država ima dobar budžet. Dogovorili smo da se dobije subvencija, iako imamo subvencionisano govorio tu je i povrat od 50,00 din/l uz dostavljene račune. Znači idemo korak po korak saradnji u sa Ministarstvom poljoprivrede i imamo dogovor kako to sve može da se ostvari, nije nikakvo rešenje blokada i protesti.

Cilj protesta je samo da se obrati pažnja na muke i probleme. A to je nedovoljno ako nema razumevanja od strane Ministarstva. Za sada Ministarstvo dobro komunicira sa udruženjima koja hoće da sarađuju. A ako je neko stalno nezadovoljan i iz ličnih razloga u protestima traži rešenje, to je onda nešto drugo.

 

Realno, poljoprivredni budžet  je veći, subvencije isto, dobili smo ono što smo i tražili. Podignuta je subvencija na zemlju po hektaru.

Sada tražimo rešenje kako da tu zemlji prijavimo, uknjižimo, odnosno kako da se dogovorene subvencije realizuju. Dogovori je da se prvih 18.000 RSD odmah isplate, a drugih 18.000 da se opravdaju računima za deklarisano seme. Znači, da mi korak po korak idemo napred.

E sad, možda je naš korak mali ali svejedno ne idemo unazad. Važno je da napredujemo, da postoji neko razumevanje i da postoji interes da se poljoprivreda ne ugasi, naročito na selima. Dakle, brine se o tom malom i srednjem proizvođaču, da ojača, bude konkurentan i da preživi u ovim ludim vremenima.“

 

 

 

 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica