Potpisan ugovor o saradnji sa institutom BioSens

Potpisan ugovor o saradnji sa institutom BioSens

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević i direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević potpisali su ugovor o finansiranju realizacije projekta „Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu“, u vrednosti od 10 miliona dinara.


Monitoring - © Pixabay

Monitoring upotrebom daljinske detekcije podrazumeva korišćenje satelitskih snimaka u cilju detekcije površina pod različitim poljoprivrednim kulturama (pšenica, kukuruz, suncokret i soja) na teritoriji AP Vojvodine, kao i klasifikaciju zemljanih površina, detekciju šumskih područja, detekciju hidrografije i ekstrakciju podataka o intenzitetu metaboličkih procesa i stresu biljaka, saopštila je Pokrajinska vlada.

„Zahvaljujući saradnji sa renomiranim naučno-istraživačkim Instititutom BioSens razvijamo dodatne elemente digitalnog praćenja u poljoprivredi, a oni se odnose na detekciju navodnjavanih parcela, detekciju parcela koje su pokrivene protivgradnim mrežama i plastenicima, te parcela koje su pod izgrađenim ribnjacima. Očekujemo da ćemo putem platforme detektovati i stanje divljih deponija na teritoriji AP Vojvodine“, rekao je Radojević.

Izvor: Tanjug

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica