Potpisan sporazum o IPARD 2 meri

Potpisan sporazum o IPARD 2 meri

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su  juče IPARD 2 sporazum, kojim se iz fondova Evropske unije obezdeđuje bespovratnih 175 miliona evra za potrebe unapređenja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

Ilustracija: poljoprivredna proizvodnja - © Pixabay

Kada se ovoj cifri dodaju sredstva iz budžeta na raspolaganju poljoprivrednicima se nalazi 230 miliona evra, a prvi ugovori u okviru IPARD 2 mere biće uručeni sledeće nedelje.

„Zadovoljstvo mi je što danas realizujemo aktivnost koja je počela pre četiri godine, kada je najvažni uslov, za otpočinjanje procesa dobijanja akreditacije za bespovratna sredstva EU za razvoj poljoprivrede, bio da obezbedimo prostor i izmestimo Upravu za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd“, rekla je Joksimović a prenosi Nova ekonomija.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da bi prvi ugovori po ovom sporazumu trebalo da budu uručeni 5. jula.

Nedimović je, takođe, istakao zajednički timski rad za sprovođenje finansijskog sporazuma i istakao da je novac iz sporazuma predviđen za direktne investicije koje se tiču opreme, mehanizacije, svega onoga što, kaže, snižava cenu obrade, a donosi dodatu vrednost.

„To je ono što će doneti novi talas u srpskoj poljoprivredi”, kazao je Nedimović. Ministar je naveo da skoro 500 zahteva predstavlja obavezu za agrarno plaćanje da što pre obradi.

Izvor: Nova Ekonomija


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica