Poljoprivredna škola u Kraljevu obeležava 135 godina postojanja

Poljoprivredna škola u Kraljevu obeležava 135 godina postojanja

Poljoprivredna škola „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu, obeležava 135 godina postojanja. Tokom 135 godina postojanja, iz ove škole izašlo 120 generacija maturanata.

Poljoprivredni stručnjaci - © Pixabay

Povodom 135 godina postojanja Poljoprivredne škole „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu, u galeriji tamošnjeg Narodnog muzeja održan je prigodan program “Traje delo velikana”, posvećen Đorđu Radiću, prvom srpskom doktoru poljoprivrednih nauka, osnivaču i prvom upravniku ove ugledne, i jedne od najstarijih obrazovnih institucija ove vrste u Srbiji.

„Dr Radić je bio i veliki dobrotvor, otvarao je škole, prosvećivao poljoprivrednike, objavljivao stručnu literaturu. Nakon doktorata okrenuo se modernizaciji poljoprivredno zaostalih sela, čemu je kasnije posvetio čitav svoj život. Svojim radom uticao je na nastavnike poljoprivrednih i drugih škola, a mnoga njegova dela doživela su ponovljena i dopunjena izdanja “ kaže istoričarka Mirjana Savić, viši kustos Narodnog muzeja za Večernje Novosti.

„Bio je gradonačelnik Kraljeva tokom Prvog svetskog rata, dobitnik 12 ordena srpskih i stranih vladara, kao i brojnih priznanja, bio je redovan član Srpskog učenog društva i počasni član Kraljevsko-srpske akademije nauka“.

Kraljevačka Poljoprivredna škola koja s ponosom nosi ime svog prvog upravitelja, osnovana je 1882. godine ukazom tadašnjeg srpskog kralja Milana Prvog Obrenovića, najpre kao stručna i nižerazredna, da bi vremenom postala četvorogodišnja. Od tada do danas, izuzev prekida zbog balkanskih ratova, a potom i u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, više nije prekidala svoj rad.

„Velika je čast i raditi u jednoj ovakvoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, a kamoli biti na njenom čelu, što radnu obavezu čini još većom. Jer valja očuvati veliko nasleđe, a opet nastaviti u duhu novog vremena“, ističe direktorka škole Svetlana Mladenović.

Za minulih 135 godina iz ove škole izašlo je više od 120 generacija maturanata, ili nekoliko hiljada stručnjaka svih poljoprivrednih smerova.


Izvor:  Novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica