Počinje kontrola nafte i u vašim traktorima – Kazne do 500.000 dinara

Počinje kontrola nafte i u vašim traktorima – Kazne do 500.000 dinara

Ukoliko vas ovih dana zaustavi inspekcija uz zahtev da proveri koje gorivo troši vaša poljoprivredna mašina, nemojte se iznenaditi. U pitanju je primena novih uredbi o kontroli porekla i kvaliteta derivata nafte i biogoriva koje su nedavno stupile na snagu.
 

Počinje kontrola nafte u traktorima - © Pixabay

Prema novim propisima, inspektori mogu kontrolisati i gorivo u rezervoarima vozila, tačnije kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina. Cilj je da se gorivu zna poreklo, da vozači dobiju kvalitetno gorivo, a istovremeno država suzbije crno naftno tržište, javlja RTS.
 

Šta sve možete da uradite ako vaš traktor neće da upali

Oni u rezervoarima svojih kamiona moraju imati markiran derivat, sve ostalo je suprotno propisima”, rekao je za RTS Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Petković objašnjava da inspekcija sada ima mogućnost da, u saradnji sa saobraćajnom policijom, zaustavi na ulici vozilo i izvrši kontrolu.
 

7 saveta za uspešno održavanje poljoprivredne mehanizacije

To možemo i samostalno, kod privrednih subjekata možemo kontrolisati prisutnost markera. Ukoliko je ona niža od dozvoljene, to je kažnjivo”, rekao je Slaviša Petković.

Za pravna lica predviđene su kazne do dva miliona dinara, a za preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva 500.000 dinara, dodao je on.


Kako kaže, već ima prijava i sada počinje pojačana kontrola.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica