Počinje izgradnja sistema za navodnjavanje

Počinje izgradnja sistema za navodnjavanje

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je otpočela izgradnja sistema za navodnjavanje koji će pokriti oko 50.000 hektara.

Sistem za navodnjavanje- © Pixabay

Čitav projekat se finansira iz Abu Dabi fonda, a najviše sistema za navodnjavanje biće izgrađeno u Vojvodini, rekao je ministar Nedimović i dodao da Srbija 30 godina nije gradila sisteme za navodnjavanje već je samo neke od njih održavala.

 Kako se boriti protiv suše tamo gde nije moguće navodnjavanje?

„Moramo da povećamo kapacitete i da za ciklus od šest, sedam godina dođemo do 300.000, odnosno 400.000 hektara koji će biti pod sistemima za navodnjavanje, i to ne samo u Vojvodini“, rekao je ministar.

Govoreći o subvencijama za vinogradare, Nedimović je rekao da je ministarstvo poljoprivrede ove godine davalo finansijska sredstva svima koji su želeli da podignu vinograd.

 U Srbiji se navodnjava svega 3% poljoprivrednog zemljišta

„Ako oprema košta 10.000 evra, vlada je učestvovala sa 5.000 evra. Sledeće godine idemo korak dalje što se tiče vina i vinogradarstva. To je jedan od prostora gde možemo da napredujemo kao država i gde možemo da pravimo novu dodatnu vrednost“, rekao je Nedimović.

Izvor: B92


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica