Pandemija povećala prodaju falsifikovane robe

Pandemija povećala prodaju falsifikovane robe

Pandemija povećala prodaju falsifikovane robe- © Pixabay

Kriminalne grupe koriste prekide u snabdevanju zbog vanrednog stanja, zatvaranja granica i otežanog transporta, kako bi prodavali falsifikovanu hranu i piće.

U poslednjoj Interpolovoj akciji, nazvanoj „Opson 9”, zaplenjene su velike količine potencijalno opasnih proizvoda za potrošače, i to u vrednosti od oko 40 miliona dolara, a Interpol je saopštio kako je prilikom ove opsežne kontrole tržišta uhapšeno 406 ljudi širom sveta i razbijeno 19 organizovanih kriminalnih grupa, prenosi Politika.

Među otkrivenom robom bilo je mlečnih proizvoda kontaminiranih bakterijama, mesa iz ilegalnih klanica, kao i prehrambenih proizvoda koji su lažno bili deklarisani kao lekovi.

Kako se navodi, u Bugarskoj je u istrazi učestvovala policija zajedno sa njihovom Agencijom za bezbednost hrane. U neregistrovanom magacinu pronađene su veće količine sira, a naknadne laboratorijske analize pokazale su prisutvo bakterije ešerihija koli. Zaplenjeno je i uništeno oko 3,6 tona nebezbednih mlečnih proizvoda.

Pandemija povećala prodaju falsifikovane robe- © Pixabay

U ovoj akciji, koju su vodili Interpol i Europol, na tržištu, ali i tokom kontrole transporta robe, pronađeno je više od 12. 000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda. U ovoj velikoj kontroli prometa učestvovali su policija, carine, nadležne državne agencije, kao i partneri iz privatnog sektora čak 77 zemalja. Akcija je trajala od decembra 2019. do juna ove godine, što znači da je bio pokriven i period pandemije virusa korona.

Ističe se da su u Jordanu vlasti zaplenile oko dve tone energetskih napitaka i 4,5 tona gaziranih pića sa isteklim rokom trajanja. U ovoj zemlji pronađeno je i više od sedam tona pokvarenog mleka i sira.

Takođe, pronađene su hiljade falsifikovanih medicinskih proizvoda, uključujući dezinfekciona sredstva i oko 17.000 lažnih kovid testova.

Ketrin de Bol, izvršna direktorka Europola, upozorila je da u vremenima krize, kriminalci traže nove načine da iskoriste potrošače i povećaju svoj profit. Takvi proizvodi ne samo da su prevara za kupce, već su i značajna pretnja za njihovo zdravlje.


Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica