Pad cena pamuka na globalnim tržištima

Pad cena pamuka na globalnim tržištima

Na globalnim tržištima, u novembru i početkom decembra, došlo je do blagog pada cene pamuka. Pad je zabeležen u Indiji, dok je kinesko i pakistansko tržište stabilno, navodi se u izveštaju Međunarodnog savetodavnog tela.

Polje pamuka - © Pixabay

Po izveštaju USDA (američko ministarstvo poljoprivrede) iz novembra meseca, globalna berba pamuka u ovoj sezoni bi mogla da iznosi do 103.3 miliona bala. U odnosu na prognoze iz oktobra, USDA značajnije je povećala prognoze berbe za Indiju (+500.000 bala, na 27.0 miliona) i za Sjedinjene Države (+128.000 na 16,2 miliona).

Očekuje se da globalni uvoz ostane na nivou prošlogodišnjeg. Kinezi su objavili minimalno povećanje kvota za uvoz pamuka (4.1 milion bala), Bangladeš očekuje povećanje uvoza od samo 2%. Turska je, kao i Pakistan, povećala domaću proizvodnju (+21%) i predviđa da će joj iz inostranstva trebati 12% manje pamuka.

Sa povećanom proizvodnjom namenjenom izvozu i stabilnom uvoznom potražnjom pitanje je koliko će pamuk uspeti da nađe kupce, a odgovor na ovo pitanje biće od velikog značaja za cenu, navode iz Međunarodnog savetodavnog tela industrije pamuka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica