Ovo su proizvodi koji su zaštitili svoje geografsko poreklo

Ovo su proizvodi koji su zaštitili svoje geografsko poreklo

Oznaku geografskog porekla danas ima ukupno 69 specijaliteta iz naše države, ali i iz Hrvatske, Češke i Crne Gore.

Homoljski med - © Agromedia

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije objavio je dve nove oznake geografskog porekla, kojima su kao posebni ubeleženi vrbički beli luk i đerdapski med.

Zahtev za prvu oznaku podnelo je Udruženje poljoprivrednika „Vrbički prolećni beli luk” iz sela u opštini Čoka sa samo 238 stanovnika, nastanjenog Mađarima, a za drugu pčelarsko društvo „Golubački grad”.

Pokrenut projekat „Zaštita geografske oznake vlasinski med”

Prva dva proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla u našoj republici bila su vina iz Hrvatske, „dingač” i „postup”. U registar Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije upisani su 2. septembra 1986, na zahtev poljoprivredne zadruge sa Pelješca. Tek deceniju posle toga, Užičani su zaštitili ime goveđe i svinjske pršute i slanine.

Pršuta - © Agromedia

Geografsko poreklo priznato je, zatim, sremskim prerađevinama, kulenu, domaćoj kobasici i salami, pa požarevačkoj kobasici, čaju sa Rtnja, kačkavalju iz Krivog vira, ovčjem, kozjem i kravljem siru sa Homolja, vinu „banatski rizling” (Vršac), „jagodinskoj ružici”, pivu „šampion” iz Vršca, pivu „badvajzer” iz Buđejovica u Češkoj (četiri vrste) i napicima „Kosovovina” iz južne srpske pokrajine (tri destilata od grožđa).


„Njeguški pršut” – prvi zaštićeni proizvod iz Crne Gore

Slede kavijar iz Kladova, voda „vrnjci”, apatinsko „jelen” pivo, crnogorski „krstač”, „vranac”, „sovinjon”, „kaberne”, „merlo” i „šardone”, i mineralna voda „akva heba” iz Bujanovca.

Oznake geografskog porekla dobili su i pirotski ćilimi, njeguška pršuta (predlog iz Podgorice i Škaljara, Kotor), ručno pletena odeća „Sirogojno” iz Užica, voda „duboka” („Bambi”, Požarevac), vino „krokan” sa Bisernog ostrva kod Novog Bečeja, voda „knjaz Miloš” iz Aranđelovca, crnogorska lozova rakija iz Podgorice, petrovska klobasa (Bački Petrovac), leskovačko meso za roštilj, valjevski duvan čvarci.


Pirotski ćilim - © Agromedia

Pored toga, svoje geografsko poreklo zaštitili su i vino „bermet” iz Sremskih Karlovaca, kačkavalj iz Svrljiga, „karlovački rizling” iz Petrovaradina, sveži i kiseli kupus iz Futoga, med iz Homolja, malina iz Arilja, belmuž iz Svrljiga, damast iz Bezdana, kačkavalj sa Stare planine, domaći ajvar iz Leskovca.


Da li znate gde u Srbiji ima najviše proizvoda sa oznakom geografskog porekla?


Lipov med sa Fruške gore i med iz Kačera u Šumadiji, ovčji i kravlji sir i jagnjetina iz Sjenice,
kačkavalj od kravljeg mleka iz Pirota, sirevi iz Sombora i sa Zlatara (Božetići), šaran iz Ečke, lemeški kulen iz Svetozara Miletića i šunka iz Vršca, takođe su dobili oznaku geografskog porekla.

Na ovaj način štite se dva obeležja nekog specijaliteta: ime porekla i geografska oznaka. Ime porekla je geografski naziv zemlje ili područja, lokaliteta koje služi da bi označilo proizvod koji odande potiče, čiji su kvalitet i posebna svojstva isključivo ili bitno uslovljena geografskom sredinom. S druge strane, geografska oznaka obeležava neku robu po poreklu zemlje ili područja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica