Ove godine zakon o sezonskim radnicima

Ove godine zakon o sezonskim radnicima

Plan Ministarstva poljoprivrede je da ove godine bude usvojen Zakon o sezonskim radnicima u poljoprivredi, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Sezonski rad - © Pixabay

Rešićemo probleme zapošljavanja ljudi u poljoprivredi“ – rekao je ministar na konferenciji „Izlaz iz sive ekonomije“, u Palati Srbija.

Istakao je da je status sezonca „rak rana“, pre svega u voćarstvu i povrtarstvu i da se priprema zakon, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji će regulisati njihov status.

Ministar je rekao da poljoprivreda ima potpuno nedefinisan status i kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima i da je i tu potrebno donošenje „celovitog propisa“, kako bi ona mogla da se razvijaju.

Nedimović ističe da je dobro što se konačno poljoprivreda posmatra kao deo poslovnog ambijenta, kao deo privrede, ali da je loše što tu još ima dosta aktivnosti u sivoj zoni. Najavio je i da bi u prvoj polovini ove godine budu usvojene i izmene Zakona o bezbednosti hrane.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da će Zakon o sezonskim radnicima u poljoprivredi uskoro ući u skupštinsku proceduru i da će biti vrlo kvaliteta.

Izvor:  Tanjug, Blic.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica