Oštriji protesti paora-nema popuštanja, nalazimo se na LITICI

Oštriji protesti paora-nema popuštanja, nalazimo se na LITICI

Poljoprivrednici širom Srbije protestuju četvrti dan, uz duže blokade puteva i nastavak blokade ulaza u rafineriju Naftne industrije Srbije (NIS) u Novom Sadu.

Poljoprivrednici su najavili radikalizaciju protesta u vidu dužeg zatvaranja puteva, a kraćeg perioda puštanja saobraćaja, rekao je poljoprivrednik iz Nove Crnje Saša Tomas za Insajder.

“U utorak su zatvaranja trajala sat i četrdeset pet minuta, danas će to biti dva sata puna, pa 15 minuta puštamo saobraćaj i opet zatvaramo. Na sastanku Skupštine inicijative na kojoj sam prisustvovao sinoć je rečeno da danas ide potpuna radikalizacija na svim punktovima”, rekao je Tomas.

Tomas kaže da su poljoprivrednici juče dobili poziv na razgovor od ministarstva, ali da još ne znaju da li će prihvatiti poziv.

“Mi još vagamo da li ćemo to prihvatiti ili ne. Prihvatićemo samo kada sve što tražimo za 2023. godinu bude potpisano”, ponovio je Tomas.

Izvor: Insajder

Protestna vožnja do sedišta pokrajinske vlasti

Protestna vožnja poljoprivrednika ka sedištu pokrajinske vlasti počela je oko 11.30h.

Portal 021.rs piše da je više od 30 traktora na putu ka Banovini, gde će ostati oko sat vremena.


Nakon toga, uputiće se nazad ka Rafineriji, gde je takođe blokada.

Skupština Vojvodine je danas raspuštena, a prevremeni pokrajinski izbori su raspisani za 17. decembar.

Oko 30 traktora stiglo je 16. novembra prepodne ispred Skupštine AP Vojvodine u centru Novog Sada, gde će održati jednočasovni protest. Kako je za N1 rekao Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika, 30 traktora je ostalo ispred rafinerije kako bi ulazi ostali blokirani.


PREGLED DEŠAVANJA I ZAŠTO JE SVE OVO VAŽNO

– Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov za dalje pregovore sa nadležnima.

– Imaju četiri glavna zahteva, a to su dizel bez akcize i poreza na dodatu vrednost koji bi po takvoj ceni platili na pumpi, a ne da plate punu cenu pa da pišu zahtev za povraćaj.


– Među zahtevima su i da se uredi robna berza i isplate subvencije po hektaru od 35.000 dinara, kao i da im se omogući refinansiranje kredita jer su u besparici zbog bagatelnih cena žitarica.

– Protestna vožnja poljoprivrednika do sedišta pokrajinske vlasti u Novom Sadu.

– Poljoprivrednici za Insajder kažu da su ponovo dobili poziv za razgovor od ministarstva.

– Subotički paori pozvali resornu ministarku na sastanak gde bi se, “pred medijima”, pregovaralo o 2024. godini.

– Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je za RTS u sredu rekla da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma koji je u maju dogovoren, ali da su sada dostavljeni novi zahtevi, navodeći da su protesti politički obojeni.

 

PLAN PROTESTA

Jovan Jovanov, jedan od organizatora protesta zemljoradnika Južnog Banata, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), da je put Kovin-Pančevo blokiran na sat i 15 minuta, a da potom otvaraju put na deset minuta nakon čega ga ponovo blokiraju.

Nastavljaju se protesti i u Subotici na krajnjem severu zemlje, navodi portal Slobodna Evropa.

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković izjavio je za RSE da će blokade saobraćaja na Žedničkom putu, kod kružnog toka, umesto dosadašnjih 45 minuta trajati sat i po sata, a vozila će se propuštati pola sata.

On je rekao da su poljoprivrednici uoči sastanka koji je 15. novembra uveče održan u Novom Sadu dobili zvaničan poziv za razgovor od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, međutim, kako je istakao, nemaju o čemu da razgovaraju pošto čekaju da se ispuni ono što je u maju dogovoreno.

“Nemamo šta da pričamo o 2023. godini sa Ministarstvom, to treba da se sprovede. Možemo da razgovaramo samo o 2024. godini, a resornu ministarku pozivamo u Kisač gde ćemo od medija zatražiti da prate sastanak, kako se on ne bi odvijao iza zatvorenih vrata, da sve bude transparentno”, naveo je Matković.

On je podsetio i da su zahtevi paora oko goriva ostali nedefinisani.

“Ministarka stalno nudi da će biti gorivo 179 dinara, ali nama nije jasno, da li će ova cena biti na svim benzinskim pumpama ili samo na NIS-ovim, s obzirom da je krajem septembra rekla da se agrokartice ukidaju 1. januara 2024. godine”, kazao je Matković.

Dodao je da je za 2024. godinu sve ostalo samo na obećanjima.

Subotički paori pozvali ministarku na sastanak “pred medijima”

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković najavio je radikalizaciju protesta u ovom gradu i poručio da nemaju o čemu da razgovaraju sa ministarstvom “o ovoj godini” i zahtevaju da se ispuni ono što je dogovoreno u maju.

On je pozvao resornu ministarku na sastanak gde bi se pregovaralo o 2024. godini, “pred medijima, a ne iza zatvorenih vrata”.

Matković je za agenciju Beta rekao da će paori danas radikalizovati proteste pa će blokade saobraćaja na Žedničkom putu, kod kružnog toka, trajati sat i po a vozila će se propuštati pola sata.

“Od sutra dodatno radikalizujemo proteste”, najavio je Matković.

On je rekao da su poljoprivrednici uoči sastanka koji je sinoć održan u Novom Sadu dobili zvaničan poziv za razgovor od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, i istakao da “nemaju o čemu razgovarati za ovu godinu”.

“Nemamo šta da pričamo o 2023. godini sa ministarstvom, to treba da se sprovede. Možemo da razgovaramo samo o 2024. godini, a resornu ministarku pozivamo u Kisač gde ćemo od medija zatražiti da prate sastanak, kako se on ne bi odvijao iza zatvorenih vrata, da sve bude transparentno”, naveo je Matković.

On je podsetio i da su zahtevi paora oko goriva ostali nedefinisani.

“Ministarka stalno nudi da će biti gorivo 179 dinara, ali nama nije jasno, da li će ova cena biti na svim benzinskim pumpama ili samo na NIS-ovim, s obzirom da je krajem septembra rekla da se agrokartice ukidaju 1. januara 2024. godine”, kazao je Matković.

Izvor: Beta

Koji su zahtevi zemljoradnika u Srbiji?

Zemljoradnici u Srbiji traže gorivo za agrar bez akciza, koje sada čine više od polovine njegove cene, subvencije po hektaru obradive zemlje od 300 evra, i povećanje cena žitarica i drugih poljoprivrednih kultura.

Zahtevaju da se cene poljoprivrednih proizvoda formiraju po tržišnom principu, bez intervencija države, povećanje premija za mleko i podsticaje od 340 evra po kravi.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković optužila je 15. novembra poljoprivrednike da imaju političku agendu i da neće da razgovaraju sa predstavnicima vlasti.

Ona je gostujući na Radio-televiziji Srbije jutros izjavila da je ministarstvo ispunilo sve zahteve koji su istaknuti na protestu pre šest meseci. Dodala je i da su za 2024. godinu predviđene subvencije od 100 milijardi dinara i pozvala resorna udruženja da iznesu predloge o raspodeli novca.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica