Organska proizvodnja – jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru

Organska proizvodnja – jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru

Organska proizvodnja jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru-© Pixabay

Proizvodnja organske hrane je jedan od najprofitabilnijih sektora u srpskom agraru, u kome je u poslednje tri godine došlo do rasta za gotovo 50%.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u intervjuu za Blic nedelje kazao je da u organskoj proizvodnji dominiraju žitarice, voće, kako sirovo, tako i sušeno i liofilizovano, a da je zabeležen rast vrednosti izvoza, ali i broja proizvođača, kojih je sada više od 6.000.

Prema rečima ministra Nedimovića, najplatežnija tržišta su prepoznala srpsku organsku hranu, zbog čega on veruje da se uz subvencije može očekivati značajni rezultati u bliskoj budućnosti.

Organska proizvodnja jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru-© Pixabay

„Kao najveći ponos možda bih ipak izdvojio to kako smo reagovali tokom vanrednog stanja. Bilo da je reč o odlasku poljoprivrednika na njivu do intervencija na tržištu, redovnih isplata subvencija, bez ijednod dana zaostatka prema svima koji su imali uredne zahteve”, istakao je Nedimović.

Ministar je posebno naglasio da su u trenucima najgore krize zabeleženi rekordni rezultati u izvozu pšenice, kao i odlični rezultati u izvozu voća, a da je jabuka imala rekordnu cenu.

„Niko na svetu ne može sa sigurnošću reći šta nas čeka sutra, ali ja jedno mogu da kažem da država neće ostaviti nijednog svog građanina bez pomoći“, istakao je Nedimović.

Izvor: B92

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica