Opština Aranđelovac ulaže u razvoj poljoprivrede

Opština Aranđelovac ulaže u razvoj poljoprivrede

U poslednje četiri godine u Aranđelovcu za razvoj poljoprivrede uloženo je više od milion evra.

Obrada zemljišta - © Pixabay

Tri generacije Markovića, iz Trešnjevice kod Aranđelovca, žive od poljoprivrede. Obrađuju oko 70 hektara zemlje, a uz podsticaje države, podigli su 12 hektara zasada pod šljivom. Za kupovinu mehanizacije koriste kredite, u čijoj otplati im pomaže Opština.

„Sada sam kupio neku mešaonu za stočnu hranu, tu će mi vratiti 40 posto. Što god uložiš u poljoprivredu, opština ti da jedan deo, pomaže u toj investiciji”, kaže Tomislav Marković.

Iz opštinske kase, kroz osam programa, subvencioniše se sve – od nabavke mehanizacije do veštačkog osemenjavanja grla.

Malina - © Pixabay

Veliki broj gazdinstava bavi se voćarstvom

Zasadio sam negde oko 25 ari vilameta i pet ari polke. Sve što je bilo potrebno, oni su nam dali 40 odsto od uloženog”, rekao je Dragan Spasojević iz Venčana kod Aranđelovca.

Oko 33 miliona dinara izdvojeno je iz gradske kase u prošloj godini, za pomoć poljoprivrednicima.

„Ogroman resurs, skoro 10.000 hektara, ne obrađuje se i mi smo se time vodili ovim subvencijama. Pokušavamo da prokrčimo ta zapuštena domaćinstva, jer smanjenje nezaposlenosti ne krije se samo u otvaranju fabrike, ono što takođe daje zamajac, to je i otvaranje novih radnih mesta kada je u pitanju poljoprivreda”, objašnjava predsednik Skupštine opštine Aranđelovac Bojan Radović.

Uz pomoć države, urađeno je oko 200 kilometara puteva, vodovodna mreža, obnavljaju se škole. Čak 70 odsto od ukupnih ulaganja je u poboljšanje života na selu.


Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica