Operacijom „paket mleka” jača se pozicija mlekara

Operacijom „paket mleka” jača se pozicija mlekara

Evropska komisija objavila je drugi izveštaj o operaciji nazvanoj „paket mleka”. Ovo je serija mera koje su pokrenute 2012. godine kako bi se ojačala pozicija evropskih proizvođača mleka u lancu snabdevanja, navodi se u izveštaju.

Mleko - © Agromedia

Izveštaj pokazuje da nakon tri godine implementacije, evropski farmeri u znatno većoj meri koriste alate iz ovog paketa. Mlekari najčešće primenjuju mere kao što su zajednički pregovori oko ugovora koji se odvijaju preko proizvođačkih organizacija ili putem pisanih ugovora. Mere su stvorene kako bi ojačale pregovaračku moć proizvođača mleka i ponudile bolju transparentnost ugovora farmerima.

Udruženja poljoprivrednika traže pomeranje roka za prelevmane na uvoz mleka

Istražili smo recept za 60 litara mleka po kravi dnevno!

Evropski komesar za poljoprivredu, Fil Hogan, kaže da izveštaj pokazuje da postoje mere koje možemo podići na nivo EU kako bismo osigurali bolju poziciju mlekara u lancu snabdevanja.

Mere koje su uspostavljene ovim planom primenjivaće se do sredine 2020. godine. Evropska komisija u obavezi je da i u 2018. godini objavi izveštaje o tržišnoj situaciji sa mlekom i o primeni mera.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik br. 2604

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica