Značaj žena za ruralni i poljoprivredni razvoj

Značaj žena za ruralni i poljoprivredni razvoj

Povodom Međunarodnog dana žena na selu, i podizanje svesti ljudi o ulozi žena u poljoprivrednom i ruralnom razvoju, Novosadski Eu info kutak organizuje danas okrugli sto. 


Žene u poljoprivredi - © Pixabay

Događaj organizuju Novosadski EU info kutak, Fondacija za razvoj domaćinstva, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Arhus centar novi sad i Asocijacija potrošača Srbije. Ovaj godađaj počinje u 11 sati a održava se u EU info kutku u Novom Sadu.

Učesnici okruglog stola biće predstavnici institucija, nevladinih organizacija i medija, koji će razgovarati o značaju podrške ženama na selu.

Odlazak u penziju: Od 2018. pomera se starosna granica za žene

Na događaju će govoriti Svetlana Selaković iz Pokrajinskog sekreterijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije, Darija Šajin iz organizacije Arhus centar Novi Sad, profesor Dragana Borđoški i učenice iz Poljoprivredne škole sa Domom učenika u Futogu, predstavnica Udruženja žena iz Kisača i dr Veselina Pelagić iz Fondacije za razvoj domaćinstva. Moderatorka je Ljiljana Milanković.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je 15. oktobar kao Međunarodni dan seoskih žena 2008. godine, u sklopu rezolucije 62/136 od 18.decembra 2007. Ova rezolucija prepoznaje “kritičnu ulogu i doprinos seoskih žena, uključujući i urođeničke kulture za unapređenje poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanje bezbednosti hrane i smanjenje siromaštva a jedan od ciljeva je da se udvostruči produktivnost poljoprivrede i prihod malih proivođača, naročito žena.

Žene na selu rade svakog dana, a vode se kao nezaposlene


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica