Od sledeće godine fond za startapove u poljoprivredi

Od sledeće godine fond za startapove u poljoprivredi

Sledeće godine država osniva garantni fond za startap u poljoprivredim, odakle će se dotirati sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ilustracija: Mladi u poljoprivredi - © Pixabay

Poslovanje poljoprivrednika veoma je slično poslavanju preduzetnika, sa tim što rad u poljoprivredi najviše zavisi od vremenskih prilika, objasnio je ministar. 

„Država sve više obraća pažnju na mlade poljoprivrednike koji započinju biznis u ovoj oblasti“, rekao je Nedimović.

On je podsetio da je pre nekoliko meseci Narodna skupština usvojila set poreskih olakšica za početnike u prvoj godini poslovanja.

„Druga stvar koja će uticati na razvoj preduzetništva jeste digitalizacija državne uprave, kako bismo preduzetnicima uštedeli vreme i novac na šalterima“, objasnio je ministar.

Takođe, ministar je ukazao da moramo i podržati mlade čiji biznis ne ostvari uspeh prve godine, kao i da izbrišemo predrasudu da „startap mora da uspe iz prve“.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović istakao je da će služba ove godine izdvojiti oko 600 miliona dinara za one koji žele da započnu sopstveni biznis.


„To smo radili i prethodnih godina u gotovo istom iznosu. Godišnje između 3.500 i 4.000 ljudi koji su nezaposleni, zahvaljujući našim podsticajima, postanu preduzetnici ili privrednici“, rekao je Martinović.

Izvor: Tanjug, B92

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica