Obilne padavine zagorčavaju život malinarima, uprkos dobroj ceni „crvenog zlata”

Obilne padavine zagorčavaju život malinarima, uprkos dobroj ceni „crvenog zlata”

 Obilne padavine zagorčavaju život malinarima, uprkos dobroj ceni „crvenog zlata” © Pixabay

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku na području poljoprivredne savetodavne stručne službe Kraljevo, koja pored ovog grada pokriva i opštine Vrnjačka banja, Raška i Ivanjica, malina se gaji na 2430 hektara. Najveće površine pod ovom biljnom vrstom se nalaze u opštini Ivanjica i sve do polovine juna malinari su se nadali dobroj zaradi zbog odličnog roda i veoma dobre cene. Međutim, obilne kiše i poplave poslednjih dana ozbiljno su zabrinule proizvođače jer će prinos biti daleko od očekivanog.

Prema rečima master inženjera agronomije Nenada Nešovića, savetodavca u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi Kraljevo, u opštini Ivanjica zasadi maline se, u zavisnosti od sortimenata i nadmorske visine, nalaze u fazi većine plodova bele boje do plodova koji imaju specifičnu boju za kultivar, dok se kasnije sorte Polka i Polani nalaze u fazi pojavljivanja prvih cvetnih pupoljaka do faze većine cvetova sa formiranim krupicama u cvetnoj loži.

Obilne padavine zagorčavaju život malinarima, uprkos dobroj ceni „crvenog zlata” © Milanko Danilović / Agromedia

„Dospele padavine tokom maja i polovine juna povoljno su uticale na potencijal u ovoj godini tako da su se očekivali dobri prinosi. Nedostajalo je samo lepo vreme i sunce da malina bude ekstra kvaliteta. Međutim, obilne padavine poslednjih dana i poplave umanjuju rod i kvalitet i vrlo brzo znaćemo razmere posledica ovakvih vremenskih prilika“, kaže inženjer Nešović.

Prema njegovim rečima, Vilamet i druge rane sorte već se beru u ravnici a tokom naredne dve nedelje malina će početi da se bere na padinama Mučnja i Javora. Većina hladnjačara u Ivanjici u ovom trenutku nudi akontnih 200 dinara za kilogram maline, dok se cena „crvenog zlata“ u kraljevačkom kraju kreće od 180 do 200 dinara za kilogram. Stručnjaci tvrde da samo loše vreme, obilne i svakodnevne kiše mogu da utiču na pad cene maline.

 Obilne padavine zagorčavaju život malinarima, uprkos dobroj ceni „crvenog zlata” © Milanko Danilović / Agromedia

I proizvođači krompira i kukuruza željno čekaju lepše vreme

Ivanjičko područje je poznato već odavno i po proizvodnji kvalitetnog jelovnog i semenskog krompira, obzirom na dobar rod i odličnu cenu tokom protekle dve godine. Tokom proleća zasađene su značajne površine pod krompirom.

Usevi krompira su u razvojnoj fazi porasta u stablo. Česte kiše onemogućavaju poljoprivrednicima obavljanje agrotehničkih mera kako bi se usevi zagrnuli i primenili hemijski tretmani zaštite od bolesti. Na ruku proizvođačima su do sada išle niske temperature, ali se sa najavljenim porastom dnevnih temperatura strahuje od pojave simptoma plamenjače“, navodi Nešović.

Kako Nešović ističe, izuzetno nestabilni vremenski uslovi s učestalim padavinama i optimalnim temperaturama pogoduju razvoju biljnih bolesti.


Obilne padavine zagorčavaju život malinarima, uprkos dobroj ceni „crvenog zlata” © Milanko Danilović / Agromedia

Od useva jare setve na području delovanja Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Kraljevo dominantan je kukuruz sa 9140 hektara. Zbog nestabilnog vremena, tvrdi Nešović, ratari nisu bili u prilici da povremeno obave međuredno kultiviranje i kolektivne hemijske tretmane. Bilo je i pojave lokalnih nepogoda sa olujnim vetrom i gradoma koji je naneo štete usevima pre svega ječmu i pšenici što je dovelo do poleganja ovih biljnih vrsta.

„Vizuelnim pogledom useva pšenice koja je na području naše PSSS zasejana na 3440 hektara i lokalitetima Mrsać (Torlakovići) registrovani su simptomi šturosti klasa pšenice i ječma. Procenat zaraženih klasova se kreće od 4 do 6 procenata kod pšenice, a kod ječma od 5 do 7 odsto i to poljoprivrednici moraju da imaju u vidu i na vreme preduzimaju potrebne mere uz pomoć stručnjaka“, ističe inženjer Nešović.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica