NULA DINARA porez na poljoprivredno zemljište u Jagodini

NULA DINARA porez na poljoprivredno zemljište u Jagodini

Poljoprivrednici sa teritorije Jagodine će u 2019. godini biti oslobođeni poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište. Odluku je juče donelo Gradsko veće a čeka se potvrda Skupštine grada.

Poljoprivredno zemljište © Pixabay

“Zbog teške ekonomske situacije i stvaranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede, smatra se opravdanim određivanje poreske stope od nula odsto na poljoprivredno i šumsko zemljište, stoji u odluci Gradskog veća. 

“Takođe, poreska stopa od nula odsto je i za neizgrađeno građevinsko zemljište, na parcelama većim od deset ari, koje se koriste isključivo u poljoprivredne svrhe, navodi se u odluci, koju je potpisao predsednik Ratko Stevanović. 

Konačnu reč daće odbornici Skupštine grada, čija sednica je zakazana za 23. novembar. 

Od čega zavisi cena poljoprivrednog zemljišta?

Jagodina ima 6.358 domaćinstava, prema poslednjem popisu poljoprivrednika, koji obrađuju 18.790 hektara zemljišta

Poljoprivrednici Jagodine ovog poreza bili su oslobođeni i poslednjih 10 godina “u cilju prevazilaženja ekonomske krize i pomoći poljoprivredi grada Jagodine da ublaži posledice krize u ovoj grani delatnosti”

Gradsko veće je donelo odluku i da poreska stopa na imovinu 2019. godine bude ista kao i ove, do 0,4 odsto za poreske obveznike koji vode poslovne knjige i do 0,4 odsto na obveznike koji ne vode poslovne knjige. 


Ove poreske stope su “u okviru poreskih stopa definisanih Zakonom o porezima na imovinu, navodi se u obrazloženju odluke.

Izvor: Tanjug

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica