Novi zakon: Porez na šupu, bunar, kokošinjac…

Novi zakon: Porez na šupu, bunar, kokošinjac…

Da li će, ukoliko bude prihvaćene izmene Zakona o porezu na imovinu, čiji Nacrt je objavilo Ministarstvo finansija, iz džepova građana Srbije od naredne godine na ime poreza na imovinu odlaziti više ili manje novca, ostaje da vidimo.

Naime, novi zakon o porezu na imovinu, čija je priprema u toku i koji se nalazi u fazi nacrta, neće uvesti novi namet građanima, jer obaveza plaćanja poreza za pomoćne objekte, šupe, kotlarnice, svinjce, kokošinjce, štale, senike, kao i za bunare, bazene, nadstrešnice i ostale objekte postoji od ranije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prema dosadašnjem zakonu ovi objekti su se oporezivali istim aršinom kao i glavni objekat. U novoj verziji samo se preciziraju vrste pomoćnih objekata.

Pomoćni objekti koji se oporezuju

Ministarstvo finansija prepoznaje tri grupe pomoćnih objekata koji se oporezuju.

U prvoj grupi su dve vrste objekata – oni koji nisu zgrade: bunari, bazeni, rezervoari, cisterne… i oni koji spadaju u pomoćne zgrade izgrađene na istom zemljištu gde i stambeni ili poslovni objekat. To su kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva i slično.

Druga grupa pomoćnih objekata obuhvata ekonomske objekte u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Ekonomski objekti, regulisani Zakonom o planiranju i izgradnji su, kako stoji u tom zakonu, objekti za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i za gajenje golubova, kunića, ukrasne živine i ptica); prateći objekti za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke); objekti za skladištenje stočne hrane (senici, magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo-jame i silo-trenčevi), objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari, koševi), ribnjaci, krečane, ćumurane i drugi slični objekti na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice…).

Treća grupa su nadstrešnice osnove preko deset kvadrata koje su samostalni objekti.


Utvrđivanje visine poreza

Visina poreza utvrđuje se na osnovu kvadrature, zone u kojoj je nekretnina i vrednosti kvadrata po zonama koje utvrđuje lokalna jedinica samouprave. Sada će se vrednost utvrđivati pojedinačno za kuće, stanove, garaže… i plaćati različito, u zavisnosti od toga o kojoj se imovini radi i po vrednosti nekretnine.

Po rečima poreskog savetnika Đerđa Papa plaćanja tog poreza biće oslobođeni oni kojima je poljoprivreda pretežna registrovana delatnost, odnosno objekti koji su namenjeni i koriste se isključivo za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Porez na imovinu utvrđivaće se i plaćati u skladu s novim zakonom počev za 2021. godinu.


Ovaj porez plaća se na tri meseca, odnosno u roku od 45 dana od početka tromesečja, pa su krajnji rokovi 15. u februaru, maju, avgustu i novembru.

Nacrt izmena Zakona o porezu na imovinu je u svojevrsnoj javnoj raspravi, koja traje do 4. novembra.


Izvor: BIF

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica